6 savjeta za pametan shopping

by | 25 Marta, 2016

Kako da kupimo što bolju garderobu, a da ujedno i uštedimo? Pitanje od milion dolara. Kako da ne prepunimo ormar gomilom krpica koje nikada nećemo nositi? Još jedno pitanje od milion dolara.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Međutim, savjeti za pametan shopping postoje. Ukoliko ih se budete držali vjerovatno ćete na kraju mjeseca izaći sa boljim stanjem na računu, a ujedno ćete imati bolju i kvalitetniju odjeću koju ćete stvarno nositi. Evo nekoliko savjeta koje preporučuju psiholozi kada idete u shoopping.

Nosite cipele sa štiklom kada kupujete

Jedna studija pokazala je da nam je um tada fokusiran na balansiranje našeg hoda i da oni sa visokim potpeticama češće kupuju odjeću po srednjoj cijeni, ne onu baš skupu. Zvuči čudno?! Probajte!

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Koristite nove novčanice

To je naravno teško odabrati, ali takav novac najčešće dobijamo sa bankomata. Studije pokazuju da nam je lakše da potrošimo više novca koji je već pocijepan, korišten mnogo puta i prljav, nego kada su u pitanju nove novčanice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Napravite “svjesnu pauzu”

To je onaj momenat prije nego što izvadite karticu ili novčanik. Postavite sebi pitanja od onih zašto sam ovdje, do onih, da li mi je ovo stvarno potrebno, gdje i kad ću to koristiti.

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Ograničite broj prodavnica u koje idete

Što više prodavnica posjećujete, više ćete kupiti. Nekako te dodatne krpice i dođu kao nagrada za vaš trud što ste toliko šetali i obišli veliki broj prodavnica. Većina radnji je sada online, pogledajte gde su popusti, gdje je odjeća koja vam treba i napravite plan za shopping.

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Nemojte se družiti sa osobljem

Što više interakcije sa prodavcima, više ćete stvari kupiti. To je nekako prirodno. Sigurno ćete u jednom momentu imati osjećaj da vam je žao da iznevjerite onoga ko vam je pomogao ili ga već poznajete.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kreditne kartice ostavite kod kućeZnamo da je to teško, ali svi smo spremni da potrošimo više novca sa kartice, nego u gotovini. Napravite sebi limit.Izvor: Life Content

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.