Burberry nagrađuje kupce koji preprodaju njihove već nošene komade

by | 16 Oktobra, 2019

Britanska modna kuća Burberry udružila je snage s online re-sale shopom The RealReal, koji služi za preprodaju modnih dodataka i odjeće luksuznih kuća, a sve kako bi zajednički podržali cirkularno funkcionisanje mode koje se nalazi u fokusu posljednje dvije godine.

Foto: Burberry

Britanski brend tako je, u saradnji s kompanijom s bazom u San Francisku, odlučio nagraditi korisnike platforme za preprodaju i svoje vjerne klijente – svi koji stave na prodaju svoje cipele, torbice, mantile, šalove i ostale komade s potpisom Burberryja, imaju priliku uživati u ekskluzivnom shopping iskustvu u nekom od 18 butika modne kuće u SAD.

Klijentima Burberryja biće dostupan lični asistent za shopping, u trgovini će im se posluživati šampanjac ili čaj, a za kupovinu će im biti dostupni najnoviji proizvodi britanskog brenda, kao i modeli iz posljednje kolekcije.

Britanska kuća je samo još jedan modni brend u nizu koji je u fokus odlučio staviti politiku održivosti, a Pam Betty, potpredsjednica korporativne odgovornosti u brendu izjavila je: “Nadamo se da nećemo postati samo prvaci u cirkularnoj budućnosti mode, već da ćemo podstaknuti kupce na razmišljanje o brojnim opcijama koje imaju za obnavljanje svoje garderobe.”

Foto: Burberry

Vjerni klijenti Burberryja tako su nagrađeni za to što se na odgovaran način rješavaju komada koje više ne nose te time podstiču sustainability u modi. Osim ovim poduhvatom, koji se višestruko isplati i platformi The RealReal jer su brojke preprodaje komada s potpisom Burberryja u proteklih godinu dana narasle za 64 posto i to naviše u redovima pripadnika millennial i Z generacija, britanska modna kuća okrenula se i drugim načinima brige za okolinu.

Naime, nakon što su se prošle godine našli usred kontroverze jer su spalili odjeću u vrijednosti 28,6 milijuna funti, Burberry je pronašao alternativne načine zbrinjavanja viška neprodate odjeće te će do 2025. godine u potpunosti eliminisati upotrebu nepotrebne plastike u svojim pakovanjima.

Foto: Burberry

Sve se više modnih kuća okreće politici preprodaje već nošenih komada s njihovim potpisom, a jedna od pionirki u tom pokretu koji podstiče kružno funkcionisanje svijeta mode bila je britanska modna dizajnerica Stella McCartney, koja je sličan ugovor kao Burberry, potpisala s platformom The RealReal krajem 2017. godine – korisnici online re-sale shopa koji su prodavali komade s potpisom kreatorice zauzvrat su dobijali bon od 100 američkih dolara koje su mogli potrošiti u jednom od butika McCartney ili na službenoj web prodavnici brenda. Saradnja Burberryja s online re-sale platformom hvalevrijedan je potez koji će, barem se nadamo, početi slijediti i ostali pripadnici modnog svijeta, kako bi se zagađenje planeta od modne industrije, koje je enormno, svelo na minimum.

Izvor: buro247

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.