Ines Jovanović predstavlja BiH na svjetskom izboru “World Top Model 2015.”

by | 4 Decembra, 2015

Ines Jovanović će prema odluci italijanskih modnih skauta svjetske agencije Major Model Management predstavljati Bosnu i Hercegovinu na najprestižnijem modnom događaju “World Top Model 2015” koji će se održati 05.12. u Rimu. U konkurenciji 40-tak predstavnica drugih zemalja Ines će pokušati izboriti ugovor vrijedan 200.000 eura.

1 (3)

Prije izbora Ines je izdvojila malo vremena i podijelila sa našim čitateljima svoja očekivanja u Rimu.

Šta te je uopće privuklo modellingu?

Bila sam jako jako mala kada sam prvi put prošetala pistom i uradila prve reklame. Moja prva reklama bila je s tri godine za Collant Aris i s četiri godine za MTČ Čakovec. Danas kada gledam te slike, ne mogu sebe prepoznati. Ozbiljnije sam se počela baviti modellingom tek sa 15 godina. Ovaj posao sam ozbiljnije zavoljela zbog putovanja. Za ovo što sam do sada postigla zaslužni su prvenstveno moji roditelji i matična agencija Abc Models.

ines kada je imala 4 godine reklama za mtc cakovec

Koje poslovne angažmane možeš izdvojiti u posljednje dvije godine kao model?

Bilo je zaista mnogo poslovnih angažmana kako u BiH, tako i u inostranstvu. Tokom 2014. godine bila sam zaštitno lice Nivea BH Fashion Week Sarajevo. Zatim sam snimila tv reklamni spot za “Zlatarna Celje” Slovenija. Radila sam mnogobrojne editorijale i kampanje za modnu kuću “Modiana”, boutique “Vogue” i “Just J”, “Nerzz”, te za modne dizajnere Eminu Husedžinović – Ibrahimović, Teu Zubović, Aminu Hasanbegović, Blanku Zgonjanin, Luciju Vrcić, Maju Sabljić, Jean Angie Kaser i dr… Nedavno sam kao zaštitno lice snimila modni i video fashion editorijal za Dada Art Design u Valensiji u Španiji.

Kako se osjećaš kao pobjednica “World Top Model BiH 2015.” i šta očekuješ u Rimu na svjetskom izboru modela?

Svjesna sam velike konkurencije u Rimu, jer svaka djevojka je pobjednica u svojoj državi odnosno sve smo mi na neki način pobjednice. Nisam opterećena ishodom u Rimu, neka pobijedi najbolja. Vjerujem u sebe i vjerujem da se, uz puno truda i rada na sebi, uz puno strpljenja i upornosti, može uspjeti. Zadovoljna sam svime što sam dosada postigla, čvrsto stojim na zemlji, hrabro i samouvjereno koračam kroz život uživajući u svom dosadašnjem uspjehu i ponosim se što ću predstavljati našu zemlju na najprestižnijem modnom događaju u svijetu.

7 (1)

Šta možeš savjetovati onima koji se tek trebaju odlučiti hoće li se baviti modelingom?

Za profesionalan rad, agencija je apsolutno neophodna pa je prvi korak imati dobru matičnu agenciju koja će se brinuti o karijeri modela. Oni koji žele da pokušaju, mogu se javiti u inbox na FB stranicu Modna agencija Abc models ili putem prijavnog formulara koji se nalazi na webstranici www.abc-models.com (contacts). Da biste imali šansu da prođete na kastingu, potrebno je pripremiti se za poslove modela, naučiti kako se rade modne revije “catwalk”, naučiti pozirati pred fotoaparatom i kamerom, model treba imati i dobre mogućnosti transformacije. Osim fizičkog izgleda, potrebno je ulagati u sebe i raditi na sebi, voditi discipliniran život, usavršavati svoj karakter, osobnost, paziti na zdrav način prehrane te imati zdravu i svježu kožu, imati ambicije i vjeru u sebe, učiti strani jezik….

Kako podnijeti situaciju kada model ne bude izabran na castingu za neki posao?

Dobra strana je ta što modna industrija jača ego, samopouzdanje i samopoštovanje. Naravno, trebate biti pametni, jer kao i u svakom drugom poslu, tako i u svijetu mode, ima puno iskušenja kada treba znati donijeti ispravnu odluku. Neuspjehe ne primajte k srcu. Posao posmatrajte kao hobi, a ne kao posao, a iz modellinga izvucite ono najbolje!

Koliko je teško biti odvojen od kuće i pridržavati se svih uputa vezanih za zdrav način ishrane, kakva su tvoja iskustva?

Naravno da nije jednostavno biti odvojen od kuće, od svojih roditelja ali je bitno da ste s roditeljima i svojom agencijom u svakodnevnoj komunikaciji. Za premlade djevojke to je veliki pritisak, na castinzima biti okružen jako mršavim djevojkama, svaki dan na fittinzima isprobavati odjeću koja je ili preuska, ili premalena. U takvim trenucima, nažalost, pojedine djevojke se osjećaju nesigurne, ne razmišljaju i rade gluposti i stvari koje ih kasnije koštaju. Zato sam na početku rekla da je najvažnija stvar imati dobru matičnu agenciju i biti u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim roditeljima. Ne treba pretjerivati u načinu ishrane, ne treba se izgladnjivati, niti narušavati svoje zdravlje, jer ništa nije važnije od dobrog zdravlja. Ja konkretno biram šta jedem, ne koristim začine, ne pržim na ulju, ne pijem gazirane sokove, jedem žitarice, povrće, meso, ribu, ne pijem i ne pušim. Ponekad se počastim čokoladom i pojedem neki kolačić, ali zahvaljujući vježbanju na sobnom biciklu, višak kalorija se potroši….

10

Koji je tvoj savjet za djevojke koje imaju potencijala, imaju ljepotu lica, ali se bore sa težinom, a htjele bi se profesionalno baviti manekenstvom?

Paziti na zdrav način ishrane i baviti se redovno vježbanjem. Izbaciti iz upotrebe sve vrste gaziranih sokova kao i alkohol. Umjesto toga, piti puno vode i čaja bez šećera. Umjesto brze hrane, koja je uvijek puno začinjena i masna, konzumirati svježe namirnice, kuhano povrće, ribu i meso. Zamijeniti slatkiše s voćem i obavezno imati redovne obroke, samo da nisu obimne količine. Imati redovne treninge. Još je bitno imati uredan san, jer nedostatak sna ima loš uticaj na svakoga, utiče na loše raspoloženje, postajete iritantni, nestrpljivi, neljubazni.

Šta se očekuje od profesionalnog modela?

U modnom svijetu profesionalni model zna gdje mu je mjesto i ponaša se u skladu s  poslovnom etikom, kako prema matičnoj agenciji, tako i prema agencijama i klijentima s kojima radi. Biti profesionalni model, znači biti uzor drugima.

Koji su tvoji budući planovi?

Završila sam srednju školu i upisala sam se na fakultet. Obrazovanje mi je jako bitno, a poslovnih prilika će sigurno biti. Što se tiče modelinga, ne volim planirati previše unaprijed, uživam u onome što imam
sada, i svakako se veselim novim poslovnim prilikama koje mi predstoje. Nakon Rima predstoji mi photo session za katalog renomiranog modnog dizajnera Tolga Cam iz Turske. Takođe se radujem saradnji s modnom dizajnericom Daliborkom Kiš Juzbaša i snimanju editorijala njene nove ljetne kolekcije na Ibizi i Tenerifima.

15

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.