Izložba Christiana Diora razlog je zašto bi valjalo posjetiti London

by | 4 Februara, 2019

Nakon one pariske izložbe, Victoria&Albert muzej predstavio je izložbu “Christian Dior: Designer of Dreams” o kojoj se naveliko priča već mjesecima. Riječ je o izložbi koja je svojevrsni produžetak “Christian Dior: Couturier du Reve” izložbe koja je prošle godine bila predstavljena u Parizu. 

Više od 500 komada i 200 couture haljina izloženo je u londonskom muzeju predstavljajući istorijski period te modne kuće od 1947. godine pa sve do danas.

Proslava genijalca koji je bio Dior, ali i šest dizajnera koji su u jednom trenutku preuzeli kreativnu direkciju kuće, zamišljena je kao osvrt na poseban odnos koji je Dior oduvijek njegovao s Velikom Britanijom.

Foto: Adrien Dirand/ Christian Dior

Kroz istorijsko oko kuratorke Oriole Cullen, istraženo je na koji način se modna industrija mijenjala tijekom više od pola vijeka te na koji način je svaki od dizajnera morao prilagoditi vlastite kolekcije za ovu modnu kuću u zavisnosti od promjena koje su se događale u i van industrije.

Prva kolekcija koju je Dior predstavio u Harrodsu bila je jasna indikacija da je francuski dizajner pogodio u žilu kucavicu i na nevjerovatan način zaludio žene u Evropi, a potom i cijelom svijetu.

Modu je podredio vlastitim ciklusima koji su ispočetka bili tek dva puta godišnje što je zasigurno veliki odmak od trenutne situacije kad postoji ogroman pritisak komercijalnosti svake nove kolekcije koje postaju sve veće, brže i ekstravagantnije.

Izložba je podijeljena u nekoliko sekcija i započinje s osvrtima na Diorov privatan život od njegovog rođenja pa do smrti, a prikazane su reference na njegovu mlađu sestru koja mu je poslužila kao inspiracija za kultni Miss Dior parfem…

Foto: Adrien Dirand/ Christian Dior

U ostalim prostorijama mogu se pronaći odjevni predmeti koji su zapisani u istoriji jer ih je Dior izradio za kraljevsku porodicu pa je tako izložena originalna haljina Princeze Margaret koju je obukla na proslavu svog 21. rođendana.

Dijelovi poput “Travel”, “Garden” i “Historicism” prikazuju sličnu tematiku kuće kroz viziju Yvesa Saint Laurenta, Marca Bohana, Gianfranca Ferrea, Johna Galliana, Rafa Simons i Marie Grazie Chiuri, dizajnera koji su ostavili veliki utisak u ovoj kultnoj modnoj kući.

Tako je jedna prostorija ispunjena sitnim floralnim dekoracijama ljubičastih jorgovana po uzoru na nezaboravnu jesensku couture reviju 2012. godine Rafa Simonsa koja je ovjekovječena u dokumentarnom filmu “Dior and I”.

Foto: Adrien Dirand/ Christian Dior

Prostorija “Ballroom” ona je koja oduzima dah. Baš poput pariskog sjedišta kuće na Avenue Montaigne, divna prostorija uređena u prepoznatljivom chic stilu ispunjena je sitnim svjetlima koji je u nekoliko transformišu iz prozračnog dnevnog looka u mistični večernji čineći izložene predmete još više glamuroznijim.

Svaki od izloženih komada, bez obzira o kojem se periodu radi, njeguje dizajnerski potpis Diora, a ova ekstravaganza od izložbe bit će otvorena do 14. jula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.