Moda+tehnologija: Pametna odjeća koja šalje poruke…

by | 16 Septembra, 2016

Svako od nas u svom ormaru ima stvari koje rijetko ili gotovo nikad ne oblači, ali da li ste se ikada zapitali koliko je to tačno? Poražavajući odgovor je da imamo četiri puta više odjeće nego prije dvije decenije, a redovno oblačimo samo 20 odsto.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Dakle, najveći dio odjeće nam samo skuplja prašinu i prazni novčanik.

Britanci godišnje kupe 2,15 miliona tona obuće i odjeće, a vrijednost robe koja im stoji u ormarima je čak 30 milijardi funti.

Da bi ovo promijenili, naučnici na gradskom univerzitetu u Birmingemu razvijaju tehnologiju koja će doprinijeti etičkom odnosu prema garderobi.

U praksi, pametna garderoba će nam slati poruke na telefon ako je neko vrijeme nismo nosili. Ako ignorišemo upozorenja, zaboravljena majica će stupiti u kontakt sa organizacijom koja se bavi recikliranjem tražeći da bude reciklirana. Može da bude programirana i tako da sebe ponudi na prodaju na internet aukciji.

Mada djeluje kao naučna fantastika, ovaj proces je vrlo jednostavan – na svaki artikal bi bili prikačeni gotovo nevidljivi čipovi koji ne bi ometali korišćenje, pranje i održavanje robe.

Kako kažu naučnici, na ovaj način će motivisati ljude da pametnije postupaju kad je riječ o kupovini, ali i da se ne vežu toliko za stvari, već da ih koriste dok su im potrebne, a zatim da ih proslijede dalje.

IZVOR: NOVOSTI.RS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.