5 stilskih lekcija slavne Coco Chanel

by | 26 Augusta, 2018

Žena čije je ime sinonim za eleganciju i koja je začetnica bezvremenskog stila i ljepote, svakako je osoba čije stilske i modne savjete želimo u potpunosti da usvojimo. Osim što je riješila žene neudobnih i po zdravlje opasnih korseta, pokazala je koliko ženama pantalone mogu izvanredno pristajati.

Donosimo vam 5 stilskih lekcija koje smo naučili od Coco Chanel:

1. Osmislila je koncept male crne haljine

Davne 1926. Coco Chanel kreirala je prvu malu crnu haljinu koju je učinila i cjenovno prihvatljivom svim ženama. Časopis Vogue je tada napisao da će to biti uniforma za sve žene i možemo se složiti da nimalo nisu pogriješili.

2. Približila je preplanuli ten aristokratiji

Coco je jednom prilikom na ljetovanju slučajno izgorjela i kada se vratila u Pariz, svojim tenom oduševila je prijatelje i poznanike koji su se, nakon što su je videli, takođe počeli sunčati. Do tada je blijeda put bila simbol bogatstva i aristokratije, a preplanula put simbolizovala je radničku klasu. U današnje vrijeme mogli bismo reći da su pojmovi zamijenili značenja.

3. Feminizirala je odijelo

Da odijela nisu samo za muškarce i da mogu izgledati itekako ženstveno, već znamo. Ali Coco Chanel bila je ta odvažna dama koja je po uzoru na muško odijelo, napravila jako ženstvene kompletiće od tvida s metalnim dugmadima i dokazala kako strogi kroj odijela može izgledati istovremeno moćno i ženstveno.

4. Prva je žena koja je obukla pantalone

Coco Chanel prva je žena koja je drugim ženama dala slobodu i opciju nošenja pantalona. Prelomni trenutak bio je jednom prilikom kada je bila na jahanju i shvatila da joj je izuzetno teško jahati u dugoj haljini. U tom je trenutku doslovno svukla pantalone s jahača i obukla ih.

5. Započela je trend nakita od bižuterije

Coco je prva osoba ikad koja je izradila nakit od bižuterije. Često je viđana s lažnim biserima, a činila je to kako bi omogućila ženama da bez obzira na novac, uvijek budu sređene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pinterest

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.