Greške kojima skraćujemo “vijek trajanja” omiljenih farmerki

by | 21 Septembra, 2018

Gotovo jednako teško kao pronalazak idealnih farmerki je i rastanak od njih. No, kao i svoj drugoj odjeći, i farmerkama jednom mora doći kraj, ali njihov vijek trajanja može se ipak malo produžiti.

Ako vam uvijek prebrzo izblijede, poderu se ili deformišu, moguće je da pravite jednu od sljedećih grešaka…

#1 Pretrpavate džepove

U džepove traperica ne biste trebali stavljati ništa veće od novca ili maramica. Za mobilni telefon, ključeve ili upaljač u njima nema mjesta i samo će uništiti oblik vaših farmerki te s vremenom stvoriti rupe.

#2 Prečesto ih perete

Što ih više perete, traperice postaju bljeđe i tanje te su sklonije pucanju, pogotovo na dijelovima koji su često pod naborom, poput koljena. Stručnjaci savjetuju da ih perete svake dvije sedmice, osim ako se ne zaprljaju, a želite li ih osvježiti, možete ih staviti u frižider.

#3 Perete ih na previsokoj temperaturi

Visoka temperatura uništit će strukturu vlakana pa će traperice lakše pucati, a promijenit će im se i oblik. Ako želite da što dulje izgledaju kao nove, perite ih na nižoj temperaturi i koristite deterdžent za obojene tkanine. Idealno bi bilo prati ih na ruke.

#4 Sušite ih u mašini za sušenje veša

Čak i ako zbog toga potpuno morate promijeniti outfit koji ste osmislili za taj dan, suzdržite se od stavljanja farmerki u sušilicu. To će ih puno brže uništiti, a postoji i rizik od smanjivanja. Takođe, izbjegavajte ih izlagati direktnom jakom suncu.

#5 Agresivno ih trljate

Ako očajnički pokušavate neku mrlju s traperica ukloniti na brzinu jakim trljanjem, moguće je da će, osim mrlje, nestati i boja na tom dijelu. Umjesto toga, obucite druge farmerke, a mrlju uklonite posebnim sredstvom ili ih ubacite u mašinu. Kod masnih mrlja pomoći će vam i ako prije pranja na njih stavite malo deterdženta za suđe.

#6 Držite ih na vješalici

Ako želite da vaše nove farmerke što duže sačuvaju svoj oblik, nakon pranja ih složite i stavite na policu ormara. Izbjegavajte ih vješati o vješalicu jer će se tako s vremenom rastegnuti i deformisati te vam više neće stajati savršeno.

Izvor: index.hr Foto: Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.