Categories Modni kutak

Kultne Borosane slave 50. rođendan i izgledaju tako chic!

U duhu s tradicijom, u koraku s modom Borosana slavi 50 godina postojanja. Usudili bi se reći da je ona obuća s dušom, obuća koja u mnogima budi nostalgiju te obuća čija proizvodnja svih ovih godina nikada nije prekinuta.

Davnih šezdesetih godina, koje mnogi nazivaju i zlatnim godinama prošlog vijeka, na obali Dunava, u tvornici Borovo tim stručnjaka različitih profesija na čelu s dr Brankom Strinovićem radio je na razvoju obuće namijenjene ženi. Borosani, prvom tipu obuće nastalom u saradnji s ortopedom. Nekada su ih nosile konobarice, čistačice, tete u trgovinama, medicinske sestre, zapravo sve žene koje su provodile mnogo vremena u stajanju i hodu. Prva Borosana proizvedena je u plavoj boji, a već prve godine njena proizvodnja dosegla je preko 200.000 pari.

Borosana doseže svoj maksimum sredinom 70-tih i 80-tih godina kada proizvodnja iznosi oko pola miliona pari godišnje, a prodavale su se pod sloganom koje i danas pamtimo: “Rad je odmor cijelog dana u obući Borosana” i”Ako nije Borovo nije Borosana”.

Evo kako danas izgledaju Borosane.

Izvor: fashion.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *