Opasna po zdravlje i nekvalitetna – 5 mitova o odjeći iz Kine

by | 22 Maja, 2019

Uvijek je bilo mnogo buke oko etiketa “Made in China”. Govoreći o nevjerovatnim performansama kineskih fabrika, niskim troškovima rada i čak kineskoj zavjeri protiv globalne ekonomije – sve to izaziva interesovanje za robu iz Kine i istovremeno stvara mitove među običnim ljudima koji zaista teško vjeruju u visok kvalitet po niskoj ceni.

Zašto je kineska odjeća još nepopularna? Suočimo se s tim: oko 50% robe u svijetu se proizvodi u Kini. Mnogo evropskih i američkih brendova ima ugovore sa kineskim fabrikama, jer su profitabilne. Odjeću možete kupiti u Italiji ili SAD-u i vidjeti isti natpis “Made in China” na etiketi.

#1 Sva kineska odjeća je falsifikat originala…

…kao što su “Versache” ili “Cucci”. Mnogo djevojaka se plaše da naiđu na kopiju poznatog brenda, tako da izbjegavaju kinesku odjeću. Ali beskrupulozni prodavci mogu se naći svuda, bez obzira na zemlju porijekla kopije. Pitanje je da li, budući da ovaj fenomen još nije iskorijenjen, potražnja opravdava troškove i rizike prevaranata. Ipak, obično se ponuda jeftine kopije ne pojavljuje baš tako, već nakon odgovarajućeg upita za pretraživanje. U Kini, mnogo lokalnih originalnih dizajnera ne kopiraju druge brendove i samostalno osvajaju piste svojim originalnim idejama. Inspiraciju crpe iz svjetskih trendova.

#2 Kineska odjeća zaostaje za globalnim modnim trendovima

Ovaj stereotip je nastao zahvaljujući tržištu odjeće, koje je bilo posebno popularno prije 20 godina. Kada je granica otvorena za stranu robu, kineske stvari ulile su se u mnoge zemlje i uspostavile se kao pristupačna odjeća. U stvarnosti, moderna odjeća iz Kine je otišla daleko naprijed i više nema nikakve veze sa trendovima iz 2000-ih. Lokalni dizajneri su svjesni trendova i lako ih implementiraju.

#3 Kineska odjeća izgleda jeftino

Ponovo, predrasude zasnovane na iskustvu prohujalih dana! Predmeti koji su kupljeni 90-ih godina prošlog vijeka napravljeni su korištenjem tadašnjih tehnologija, koje su od tada daleko napredovale. U Kini, širok izbor tkanina – od svile do mikrovlakana, kao i bogato iskustvo u obradi ovih materijala. Tekstilni proizvodi odgovaraju posljednjim trendovima, a majstori su upoznati sa tradicijom kvaliteta i savremenim pristupom trendovima. Jeftina odjeća može tražiti više razloga koji se net iču njegovog porijekla. Kvalitet materijala, tačnost izrade, pa čak i poštovanje trenutnih trendova – to utiče na subjektivnu procjenu troškova odjeće.

#4 Nemoguće je kupiti kinesku odeću online

Ovaj mit je rođen iz razlika među Evropljana i Azijata. Zaista, žene na Istoku imaju tendenciju da budu vitkije nego na Zapadu. I dimenzionalna mreža kineske odjeće je često fokusirana na lokalne kupce. Ali u većini slučajeva, prodavac obezbjeđuje detaljna mjerenja odjeće, tako da svako može da se uvjeri da naručuje pravu stvar. Što se tiče stilova i modela koji se navodno ne uklapaju, krivica je naivnost. Na primjer, žena naručuje prikladnu haljinu koja se savršeno uklapa u model na slici, ne uzimajući u obzir izgled svog tijela.

#5 Kineska odeća može biti opasna po zdravlje

Čuvši negdje da određene boje i nečistoće u tkaninama mogu uticati na zdravlje, ljudi često počinju da ih traže u svemu što ih okružuje. Nikl u nitnama i drugim dodacima, svijetlo obojene tkanine – sve sada izgleda opasno. Brzi zaključci da je odjeća iz Kine jeftina samo zato što se ne poštuju sigurnosni standardi, vjerovatno su nastali iz straha, koji, kao što znate, ima velike oči. Vjerovatnoća da će, na primjer, nikl iz nitnica na vašoj jakni prodrijeti kroz kožu u vašu krv, izgleda kao neosnovana užasna priča. Vodite se zdravim razumom: alergije i individualne reakcije su moguće na materijale iz bilo koje zemlje i praktično je nemoguće predvidjeti ih.

I još… Odjeća iz Kine, kao i iz bilo koje druge zemlje, je različita: loša, dobra, zastarjela i moderna, prikladna i ne. Nije neophodno da se utvrđuje u kojoj je zemlji stvar napravljena, već da se obrati pažnja na stvarno važne parametre: relevantnost modela, kvalitet tkanine i preciznost prilikom šivanja.

Izvor: Ženski magazin Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.