Petlja na košulji krije i više nego interesantnu priču

by | 4 Augusta, 2016

Vjerovatno ste dok ste peglale košulju svog dragog ili ga prosto češkale po leđima primijetile da na zadnjem dijelu ovog odjevnog komada, negdje ispod ramena, nalazi jedna petlja od istog materijala, koja naizgled ne služi baš ničemu… Međutim, ova “kukica” ima interesantnu istoriju i zapravo je osmišljena kao veoma korisna sitnica.

Foto: Thinstock

Foto: Thinstock

Za ovaj izum zaslužni su mornari, koji bi tako odložili svoje košulje o kuke prilikom presvlačenja. Trend se raširio tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, kada se sa brodova preselio na ulice širom svijeta.

Muškarci su bili oduševljeni, jer je konačno postojao način da okače svoje košulje u ormariće u teretani, a da nemaju problem sa gužvanjem. Bila je to prava mala revolucija, jer prije toga, bilo je neophodno slagati košulje. Upotreba vješalica nije bila široko rasprostranjena.

No, ova “petlja” dobila je još jednu namjenu – djevojke su tokom flerta počele da vuku momke baš za taj dio košulje i cijepaju ga. Došlo je do toga da su u Americi sedamdesetih godina žene svojim muževima sjekle ove petlje kako bi ostalima stavile do znanja da je on zauzet muškarac. Dosjetljivo, nema šta!

Danas, većina košulja, kako ženskih, tako i muških, i dalje ima ovu kukicu sa simpatičnom pričom, ali sem kao dekorativan detalj i podsjetnik na neka prohujala vremena, ona nema posebnu svrhu.

IZVOR: LIFE CONTENT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.