Volite japanke? Stručnjaci ih ipak ne preporučuju za duge šetnje!

by | 7 Augusta, 2014

Omiljena ljetna obuća koja se može kombinovati sa svim odjevnim predmetima i čija je cijena vrlo pristupačna opterećuje mišiće, koljena, kukove i kičmu, tvrdi profesor Justin Schreurer.

japanke-490x309

Čak ni u najudobnijim i najkvalitetnijim japankama ne bi trebalo provesti cijelo ljeto, jer je to opasno po zdravlje. Nažalost, omiljena ljetna obuća koja se može kombinovati sa svim odjevnim predmetima i čija je cijena vrlo pristupačna opterećuje mišiće, koljena, kukove i kičmu, tvrdi Justin Schreurer, profesor kineziologije sa Univerziteta Louisiana-Lafayette.

Kada hodamo u japankama, jače stežemo i grčimo nožne prste kako nam one ne bi skliznule i na taj način izmijenimo način hoda i držanja cijelog tijela. Opterećenje za stopalo je podjednako kao i kada hodamo na sedam centimetara visokim potpeticama.

Ipak, nisu ni sve japanke toliko loše. Kvalitetnije su one koje nisu potpuno ravne, jer noga u njima čvršće stoji, a bolje je i kad su remenčići širi. Najgore su japanke u kojima stopala idu lijevo-desno.

Ovu obuću ne bi trebalo nositi kada pred sobom imate naporan dan koji uključuje dosta stajanja, hodanja ili planinarenja. Takođe, trebaju ih izbjegavati osobe koje inače imaju problema s kostima i mišićima.

Kratkoročne posljedice hodanja u lošim japankama su bolovi u peti, potkoljenicama, uganuća zglobova i ozljede nožnih prstiju, a dugoročno može doći do fraktura i kroničnih upala tetiva, gležnjeva, koljena i leđa.

Izvor: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.