Categories Modne vijesti

Nova kolekcija Marka Fehera tematizuje problematiku nasilja u porodici

Naš dizajner Marko Feher, u svom radu uvijek buntovan, hrabar i potpuno drugačiji, jedan  je od svakako najtalentovanijih modnih kreatora s ovih prostora.

Foto: Edvin Kalić

S trenutnim prebivalištem u Londonu, Marko je nastavio brusiti svoj ogromni modni potencijal, istrajući u propitivanju ne samo granica odjeće već i granica nekih dubljih društvenih pitanja o kojima nipošto ne smijemo da šutimo.

U sklopu studentskog zadatka na prestižnom Central Saint Martinsu Feher je izradio kolekciju “Confession” (priznanje) koja je odmah izazvala brojne reakcije i podignula prašinu.

Uzmemo li u obzir to da su se sve Feherove kolekcije do sada bavile pitanjima poput razbijanja stereotipa o muškom i ženskom odijevanju, bilo je očekivano da će i nova kolekcija biti društveno osviještena.

Tako u kolekciji “Confession”, talentovani dizajner tematizuje problematiku nasilja u porodici za koju Feher kaže kako “o njoj treba mnogo i često pričati”.

“Crvena boja je ujedno iskorak u mom koloritu te je tu jer predstavlja strast, bijes, ljubav, ljubomoru i mržnju, a svaka od tih emocija upravo i dovodi do nasilja svih vrsta”, objašnjava Marko Feher, čija londonska kolekcija propituje granice i norme tradicionalnih patrijarhalnih društava, te nastavlja: “Sjajna ekipa iz Sarajeva iskoristila je dio moje kolekcije i napravila jedan, po meni, izuzetan editorijal. Ujedno je time pokrenula mnoge teme koje bi se uklopile u poentu moje kolekcije poput primjerice feminizma.”

Fantastičnu foto priču svojim je objektivom zabilježio talentovani Edvin Kalić uz podršku brojnih kreativaca koji su doprinijeli stvaranju izuzetnih vizuala koje nećete samo tako lako zaboraviti.

Pogledajte galeriju:

Styling: Gasha & Dina @HIVE
Hair: Ensar Dervišbegović
Make-up: Maja Talović
Creative direction: HIVE
Modeli: Esma Hajrić & Asja Kunto

IZVOR: FASHION.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *