Otkrivena mračna strana modne industrije

by | 15 Septembra, 2018

Sjaj i glamur modne industrije nije ni približno onakav kako nam se čini, a evo šta se skriva iza reflektora na modnim pistama i prestižnih brendova.

Premda knjiga ‘The Most Beautiful Job in the World‘ sugerira kako je rad u modnoj industriji (konkretnoj, onoj francuskoj) najljepši posao na svijetu, autorica Gulie Mensitieri svima je razbila iluzije i otkrila kako je ta profesija odavno prešla na ‘mračnu stranu’.

Naime, ova je knjiga, inače akademsko djelo spomenute doktorice nauka, podigla ogromnu buru u francuskoj javnosti, posebno u modnoj industriji, jer je razotkrila kako druga po profitabilnosti francuska industrija, vrijedna 15 biliona funti, eksploatira mlade kreativce koji je održavaju (asistenti, make up artisti, stilisti, mladi dizajneri, pa i modni novinari) koji su najčešće plaćeni vaučerima za odjeću umjesto novcem.

Njeni nalazi pokazuju kako prestižnost rada za određene kompanije ili dizajnere rezultira osjećajem kako je prihvatljivo za njih raditi i kada nisi dovoljno plaćen. Autoričin zaključak je da uprkos ekonomskoj snazi u modi vrijedi kontradiktorno pravilo: ‘Što posao može akumulirati veći prestiž, manje će biti plaćen.’

Izvor: cosmopolitan.hr/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.