Pola vijeka kultne Levi's teksas jakne

by | 1 Novembra, 2017

Prije pedeset godina dizajniran je model 70505, tj. ono što je Levi's nazvao teksas jaknom TIP III. Budući da su je nosili svi, od poljoprivrednika, rok zvijezda, kamiondžija do buntovnika, postala je najprepoznatljiviji model od svih teksas jakni, koji je neprekidno razvijan tokom čijelog 20. vijeka.

Foto: Levi.com

Levi Strauss & CO je krajem 19. vijeka proizvela prvobitni model teksas jakne. Nazvana “bluza” (francuska riječ za košulju) od denima, ova jakna je sa obje strane centralnog kopčanja imala po 3 falte koje su mogle da se opuste i stvore više prostora, nitne kojima su se zatvarali prednji džepovi i prorezi na manžetnama, kao i zadnji remen za dodatno podešavanje širine jakne. Ova jakna je bila simbol revolucionarnosti i američke tradicije poštenog rada.

Tokom narednih decenija, Levi's teksas jakna doživela je tri stilske inkarnacije kasnije poznate pod nazivom: teksas jakna TIP I, TIP II i TIP III. Najpopularniji i najpoznatiji je TIP III, poznat i kao trakerka, kreiran početkom 60-ih godina prošlog vijeka i upotpunjen 1967. modelom farmerki 505.

Rođena u vrijeme buntovnog “Ljeta ljubavi” kada ju je nosio George Harrison na okupljanju u Hejt-Ešburiju, u San Francisku, trakerka je postala glas mladih i odraz autentičnog stila i samoizražavanja koji su našu kulturu obilježili još od 1967.

Za sezonu jesen/zima 2017 kreiran je zimski model trakerke postavljene vještačkim jagnjećim krznom, u više varijanti završne obrade teksasa.

Specijalno dizajnirana trakerka povodom zlatnog jubileja

Za ovu specijalnu prliku Levi's se odlučio za selvdidž teksas platno od kojeg je završnom obradom dobijen premijum isprani denim koji je sav proštepan zlatnim nitima. Ova jakna je dostupna u limitiranom broju od 505 komada.

Originalna trakerka

Ženska kolekcija za sezonu jesen/zima 2017 osvježena je modelom inpsirisanim originalnom trakerkom iz 60-ih godina prošlog vijeka. Nijedan ženski garderober ne smije da bude bez ovog osnovnog teksas modela uskog kroja i prepoznatljivog, univerzalnog izgleda.

“Altered” trakerka

U ovoj sezoni uvedena je kolekcija Levi's Altered, koja je odraz kreativne reinterpretacije klasičnog dizajna. Dekonstrukcijom najtraženijih i najprepoznatljivijih Levi's krojeva, kreirana su jedinstveni, prilagođeni modele, pa trakerke sada imaju nove detalje u vidu dodatnih ušivaka, džepova za metal, i kontrastnog poruba, a sve izraženo novim dizajenrskim jezikom.

Trakerka postavljena vještačkim krznom

Osim postojeće linije jakni za hladno vrijeme, kreirane su nove verzije klasične teksas jakne s krznom. Bilo ona sa češljanim keperom spolja, ili ultimativna luksuzna verzija sa unutrašnjošću od pravog ovčijeg krzna, oba modela karakteriše moderna tekstura koja zadovoljava širok spektar kupaca u potrazi za naprednim stilom.

IZVOR: harpersbazaar.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.