Sajam praksi, obrazovanja i stipendija u Banjaluci

by | 1 Juna, 2011
Prvi Sajam praksi, obrazovanja i stipendija održaće se 7. i 8. juna 2011. godine u Domu omladine u Banjaluci, u organizaciji Centra za razvoj karijere (CERK).
Riječ je o obrazovno-izložbenoj manifestaciji namijenjenoj prije svega studentima i maturantima, koja će posjetiocima pružiti informacije o različitim vidovima formalnog i neformalnog obrazovanja koji se nude u našem okruženju te stipendijskim programima koji su dostupni u BiH, a jedan od glavnih aspekata Sajma jeste pružanje praksi za studente. 
Studenti, aspolventi i skoriji diplomci u potrazi za praksom imaće mogućnost da apliciraju za različite poslove i na taj način steknu svoje prvo radno iskustvo, dok će srednjoškolci i maturanti imati priliku da se upoznaju sa mogućnostima studiranja na području banjalučke regije, te da saznaju više o studijskim programima koji su im dostupni. Na Sajmu će se biti održane i radionice i predavanja na temu kako kvalitetno pripremiti i napisati CV i motivaciono pismo, te aplicirati za željenu praksu. Svi zainteresovani posjetioci moći će prisustvovati i konferencijama čije su teme usko vezane za tržište rada i obrazovanje.
Izlagači na Sajmu biće kompanije i poslodavci koji nude prakse različitim profilima studenata, organizacije, ambasade i fondacije koje nude stipendijske programe za studente u BiH, organizacije i škole koje nude različite programe neformalnog obrazovanja (kursevi stranih jezika, kursevi računara i sl.) te obrazovne institucije (javne i privatne).
Anketiranje koje je sproveo CERK u februaru ove godine, na uzorku od 300 apsolvenata i skorijih diplomaca Univerziteta u Banjaluci, pokazalo je da čak 90% mladih završava fakultet bez ikakvih iskustava prakse koja bi im poslužila na budućem radnom mjestu. Takođe, većina njih, oko 60%, nema aktivno znanje ni jednog stranog jezika što je danas jedan od osnovnih uslova za zaposlenje.
„Ovi i slični podaci, uz sve veći problem nezaposlenosti u našoj zemlji, zajedno daju sliku o velikom problemu na tržištu rada. Potreba za osposobljavanjem mladih ljudi za borbu sa konkurencijom te animiranje mladih da što aktivnije traže posao i prilike za usavršavanjem dok su još u procesu studiranja postaju sve bitniji. CERK se bavi upravo ovim problemima, a organizacija Sajma praksi, obrazovanja i stipendija je samo jedna od naših akcija. Vjerujemo da će ova manifestacija podići svijest mladih o potrebi za svakodnevnim usavršavanjem i ulaganjem u znanje kako bi se istakli na tržitu rada“, rekao je Ljubiša Mićić, projekt menadžer Sajma.
 
Partneri Sajma su: Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Zavod za zapošljavanje RS, Privredna komora RS, UNDP – YERP (Youth Employability and Retention Programme), najposjećeniji portal za zapošljavanje Posao.ba te Savez studenata Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. Ulaz na Sajam je besplatan.
 
Centar za razvoj karijere (CERK) nastao je kao inicijativa studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i zamišljen je kao centralno mjesto za jačanje konkurentnosti naših studenata kao i njihovu kvalitetnu pripremu za ono šta ih očekuje na tržištu rada. CERK je podržan od strane Ekonomskog fakulteta i njegovog Saveza studenata.
 
CERK – povezujemo obrazovanje i prilike!
www.cerk.info
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.