Tamna čokolada može biti dobra za srce

by | 5 Marta, 2012
Tamna čokolada nije samo praznik za čulo okusa nego može imati i opipljive koristi za srce poput učinka snižavanja krvnog tlaka, pokazuje britansko istraživanje objavljeno.
Istraživanjem kojim su analizirani rezultati 42 druga istraživanja na više od 1.000 osoba također se utvrdilo da su uzimanjem umjerenih količina tamne čokolade postignuta ograničena poboljšanja u funkciji krvnih žila i smanjenje nivoa inzulina. Ranija su istraživanja pokazala da se čini da ljubitelji čokolade imaju manje određene rizike za bolesti srca poput povišenog krvnog pritiska. "Moja je poruka da, ako ljudi vole tamnu čokoladu, uzimanje te umjesto drugih slastica može biti korisno", kazala je voditeljica istraživanja Lee Hooper s medicinskog fakulteta Norwich u Velikoj Britaniji. No ona je upozorila da iz ovog istraživanja još uvijek ne proizilazi zaključak da bi sada svi trebali početi jesti tamnu čokoladu. Stručnjaci pozitivne učinke tamne čokolade pripisuju njenom sastojku flavonoidu. 
Izvor: www.sarajevo-x.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.