Categories POKLONI I AKCIJE

LJ&Z i Tropik poklanjaju: Triler “Ne vjeruj svojim očima” ostaviće vas bez daha!

Vrhunski psihološki triler “Ne vjeruj svojim očima” (Sarah Pinborough) osvojio je publiku i kritičare! To je idealno  štivo za ljubitelje romana “Djevojka iz voza” i “Iza zatvorenih vrata”, a najavljujući ovo djelo izdavači kažu: “Ako mislite da znate kako će ova priča završiti, razmislite ponovo!” Jedan primjerak romana poklanjamo i vama – kako do poklona saznajte na kraju teksta!

Dostupno na: www.tropik.ba i u dm prodavnicama

U nastavku vam prenosimo intervju koji je, za stranicu BookPage, sa Sarah vodio Jay MacDonald!

Poput svih snažnih lijekova u slobodnoj prodaji, roman “Ne vjeruj svojim očima” zaslužuje vlastito upozorenje. Premda vjerovatno nikada niste čuli za britansku spisateljicu Saru Pinborough, vjerujte mi, ona će ovog ljeta biti vaša glavna tema nakon što se oporavite od njenog zapanjujućeg, upečatljivog psihološkog trilera koji pomjera granice žanra.

Kako biste u potpunosti uživali u ovom iskustvu nalik Kingovoj “Carrie”, izbjegavajte svaki dodir sa sve brojnijim raspravama na temu genijalnog, ubojitog preokreta u romanu. Ne brinite, ovdje nećete pronaći spojlere.

Roman počinje klasičnom premisom o ljubavnom trouglu. Jedne noći u pivnici, Louise, samohrana majka zaposlena kao sekretarica u londonskoj psihijatrijskoj klinici upozna tipa po imenu David – i s njime razmijeni pijani, uzbudljivi poljubac. U ponedjeljak, David se pojavi na poslu kao njen novi šef. Neugodno! Louise potom slučajno upozna prelijepu strankinju Adele na putu u kafić. Adele je tek stigla u grad i očigledni je potencijal za najbolju prijateljicu, ali postoji jedan problemčić: Adele je udana za Davida.

Mada se čita besprijekorno lako, priča nije nastala glatko. Premda spisateljica i scenaristica s BBC-ja broji već više od 20 napisanih horora i trilera te romana za mlade, Pinborough se našla u škripcu kada je riječ o smišljanju svojeg probitačnog djela za američko tlo.

“Sedam dana sam paničarila zbog nedostatka ideja, a bila je to najveća prilika u mojoj karijeri i spremala sam se da je bacim u vodu”, kaže. Najprije je radnju svela na prevarub. Potom na prevaru koji uključuje tajnu, no to je i dalje djelovalo pretjerano obično za nezavisnu spisateljicu koja izbjegava žanrovske okvire.

“Kako sam naumila odustati, tražila sam kafić u kojem bih mogla raditi i svi su bili zauzeti pa sam pomislila, ajme, ovo nikada neće upaliti. Stoga sam otišla u pub i naručila čašu vina, a završetak mi se smjesta stvorio u glavi”, prisjeća se Pinborough.

Tako je: roman “Ne vjeruj svojim očima” zaživio je uz pomoć obrata onog klasičnog uvoda: “djevojka uđe u bar“. Pinboroughin kreativni probitak nije se samo uklopio u radnju knjige, već je i otvorio put priči ispričanoj gotovo u cijelosti kroz smjenu Adeleinih i Louiseinih monologa.

“Zaista me fascinira ono što pokazujemo svijetu u poređenju s onime kakvi zapravo jesmo”, objašnjava Pinborough. “Nikada nismo sasvim iskreni zato što nikada ne pokazujemo svoje untrašnje osobe, koje su obično ispunjene samoprijezirom, tjeskobom, brigom; svim onim ružnim stranama koje ne želimo otkrivati pred svijetom. Svi imaju tajne, uvijek i svugdje. Čak i ako nije riječ o opasnim tajnama, svi nešto tajimo jedni drugima.”

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *