Categories POKLONI I AKCIJE

LJ&Z i Tropik poklanjaju: Triler “Ne vjeruj svojim očima” ostaviće vas bez daha!

Pinborough priznaje da njen hirurški precizan prikaz neprestanog unutarnjeg dijaloga obiju žena, njihova propitivanja te, naposljetku, podmuklog razvoja strategije u vezi s prevarom potiče iz njezina vlastitog iskustva.

“Priznajem: imam 45 godina, sama sam i imala sam mnoštvo ljubavnika, kao i mnoge moje prijateljice. Veze se u današnje vrijeme prekidaju zato što neke druge započinju. Volimo misliti da smo svi vjerni, bla-bla-bla, ali život je komplikovan”, kaže. “Shvatila sam da, kada se dinamika vrti oko oženjenog muškarca, on sam postaje gotovo nevažan te da žene posve fascinira ona druga.”

Pripišite autoki umotanu istinu; ova priča, uključujući njezine eksplozivne obrate, odvija se gotovo isključivo u umovima Adele i Louise. Zašto je Davidu uskraćena perspektiva?

Sarah Pinborough

“Željela sam da se sve vrti oko fascinacije koju Adele i Louise osjećaju jedna spram druge, a da je David dobio glas? Na određeni se način sve vrti oko njega, ali zapravo nije tako. Užasno je: zakleta sam feministkinja, a ta knjiga govori o dvjema ženama koje se takmiče zbog muškarca! Predstavlja svojevrsno proučavanje žena”, objašnjava. “Osim toga, muškarci su užasno loši kada je u pitanju govorenje pravih stvari, stoga je muškarca vrlo lako prikazati sumnjivim!”

Koliko Pinboroughove čitateljke/i mogu pronaći u bogatoj, izmučenoj Adele ili frustriranoj samohranoj majci Louise? “Svi silno želimo biti Adele, ali svi smo mi Louise”,smije se. “Razlika između onoga što volimo pokazivati svijetu i onoga što smo u stvarnosti utjelovljena je u Adele i Louise. Napustila sam svoje električne cigarete, ali (poput Louise) bila sam kraljica električnih cigareta, večernjeg ispijanja čaše vina i želje da izgubim tri do četiri kilograma. Nisam Adele, ali smatram da posjedujem njenu nezavisnost. Vrlo sam srdačna, ali nije me lako dobro upoznati.”

Pinborough je i te kako svjesna da otvara novi put svojim šokantnim preobratom u romanu. Ako se sve bude uspješno dešavalo, njeno novo djelo, “Cross Her Heart”, te novi naslov za mlade, “13 Minutes” (čiju je adaptaciju najavio Netflix), predstavljaće početak nečega o čemu je sanjala kao nemirna klinka sklupčana uz romane Stephena Kinga.

“Stvorila sam vlastiti žanr trilera fokusiranih na žene, odnosno pisanja knjiga o kojima ne možete reći ništa, a da pritom sve ne otkrijete”, ponosno izjavljuje. “Kada se ljudi iznenade, kažem im, sve je tu; samo niste mogli točno prepoznati šta tražite. Ne biste smjeli varati čitateljicu/a, to je moje važno pravilo. Trebali bi doći do kraja i pomisliti: Ah! Trebao sam znati! To je važno, zato što znam da će ova knjiga podijeliti mišljenja: ili ćete je obožavati ili ćete je mrzjeti.”

O autorki: Sarah Pinborough rođena je 1972. godine u Engleskoj. Do sada je objavila preko dvadeset romana i dobitnica je brojnih književnih nagrada. Bavi se i pisanjem scenarija za BBC.

Zaintrigirani?

Vaš primjerak može pronaći na www.tropik.ba i u DM Prodavnicama!

KAKO DO POKLONA?

Lajkujte ovaj post, a u komentaru nam napišite preporuku tj. naslov vaše omiljene knjige! Za sedam dana metodom slučajnog izbora nagradićemo jednu/jednog od vas! Sretno svima!

Priredio: S. Vujanović

 

 

Author: S. Vujanović

web-urednik

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *