POKLON ZA VAS + RECEPT: Pita s lješnjacima i Kulin džemom od šljiva

by | 2 Februara, 2018

Nema ništa ljepše od doma koji miriše na pečene kolačiće, a naučno je dokazano je da upravo ti mirisi u nama bude nostalgiju i osjećaj sigurnosti. Osim toga, nas odrasle vraćaju u djetinjstvo i bude najljepše uspomene, dok se djeca beskrajno raduju tim prhkim slatkim okusima koji dodatno rasplamsavaju njihovu maštu i čine ih sretnim.

Stoga vam danas poklanjamo recept koji miriše na najljepše dane vašeg djetinjstva. Još jedna u nizu njegovih prednosti je što je pripremljen s ovim izvrsnim, prirodnim i zdravim nadjevom – Kulin džemom od šljive! U čudesnu teglicu Kulin džema spremljeni su najsočniji plodovi šljive ubrani na domaćim plantažama, a ovo voće bogato je ugljenim hidratima, sadrže nizak nivo masnoća i pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma. Kada tome dodamo da Kulin džem od šljiva ne sadrži šećer ni bilo kakve umjetne zaslađivače kao ni konzervans, onda ćete dobiti još mnogo razloga da odmah sada odete do kuhinje i započnete sa spremanjem ove voćne slastice. Krenimo!

Sastojci:

Tijesto: 350 g oštrog brašna, 100 g maslaca, 1 jaje, 50 g šećera, 3 kašike kiselog vrhnja, naribana korica jednog limuna.

Nadjev: 200 g šećera, 1 vanilin-šećer, 200 g mljevenih ili grubo narezanih lješnjaka (ili oraha/badema) 4 jaja, razdvojiti žumanjke i bjelanjke, prstohvat soli, prstohvat cimeta, kašikica ruma i Kulin džem od šljiva.

Priprema:

Tijesto: Brašno prvo rukama pomiješati s maslacem narezanim na kockice pa dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto; zamotati ga u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola do sat vremena.

Nadjev: Samljeti lješnjake, ali možete ih i samo grubo narezati. Bjelanjke s malo soli izmiksati u čvrsti snijeg i ostaviti sa strane. Žumanjke izmiksati sa šećerom i vanilin-šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu pa dodati lješnjake, rum i malo cimeta te sve lagano ručno izmiješati dok se sastojci ne sjedine. Potom nježno umiješati snijeg od bjelanjaka pazeći da se svi sastojci dobro sjedine i da dobijete kompaktnu masu. Podmazati posudu za pečenje i zagrijati rernu na 180 stepeni.

Izvaditi tijesto iz frižidera, 1/3 tijesta razvući na pobrašnjenoj površini pa razvučeno tijesto prebaciti u posudu za pečenje premazanu maslacem. Po tijestu namazati džem (ili ga namažite na gornji dio, na nadjev ako više volite vidjeti džem ispod rešetkaste korice). Rasporediti nadjev po cijelom tijestu i s preostalim tijestom napraviti ili trakice ili ga izrezati u željene oblike pa poslagati po nadjevu. Peći u zagrijanoj pećnici 40 – 45 minuta, dok ne dobije lijepu boju.

Poklon za vas!

Poklon za vas

Kompanija “Bosnaplod” nagradiće jednog čitatelja/čitateljicu slatkim poklon-paketom!

Lajkujte ovu objavu i u komentaru napišite koja je vaša omiljena poslastica koju spremate s džemom!

Dobitnik/ca će biti proglašena u metodom slučajnog izbora!

Sretno svima! 

PRIREDIO: S.V.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.