POKLON ZA VAS + RECEPT: Cheesecake sa Kulin džemom od jagoda

by | 5 Aprila, 2018

Popularni cheescake, slavni američki klasik, mnogima je desert iz snova. Nagađa se da je prastari oblik cheesecakea bio popularan još u Grčkoj, a širom svijeta postoji nebrojeno mnogo verzija. Na primjer, u Australiji se ovaj kolač ne peče, a u Japanu se koriste jaja i kukuruzni skrob. Glavni sastojak je sir, a u pripremi se mogu koristiti različite vrste, od kremastog pa do svježeg, važno je da izjegavate slanije sireve.

Mi Vam danas donosimo recept za osvježavajući cheescake čijim okusom niko neće biti ravnodušan.

Potrebno je (zakalup promjera 22 cm):

Podloga 
15 kom keksa 
100 g putera
1 kašičica cimeta 
Krema od sira
500 g svježeg sira 

50 g putera 
80 g šećera 
1 vanilin-šećer 
3 jaja
korica jednog limuna 
prstohvat soli 

Priprema:

Kalup namastiti rastopljenim maslacem, pećnicu zagrijati na 180 stepeni

Kekse usitniti tako da se krupnije samelju ili ih dobro izmrviti. U usitnjene kekse umješati kašičicu cimeta te dodati 100 g otopljenog maslaca, a zatim formirati podlogu na dnu kalupa. Peći u rerni petnaestak minuta na 180 stepeni.

Dok se podloga peče pripremiti kremu od sira. U posudu za miksanje staviti sir, šećer, vanilin-šećer, koricu limuna i 3 žumanca i sve lagano mikserom sjediniti; 50 g maslaca otopiti, polako dodavati u smjesu sa sirom i sjediniti.

U drugoj posudi bjelanca umutiti u čvrsti snijeg s prstohvatom soli i pomalo ga dodavati u smjesu sa sirom i lagano promiješati sve. Pripremljenu smjesu sa sirom rasporediti u kalup s pripremljenom korom / podlogom. Temperaturu rene smanjiti na 160 stepeni i peći oko sat vremena.

Izvaditi kolač iz rerne, ohladiti ga i staviti u frižider na daljnje hlađenje. Nakon što je potpuno ohlađen, premazati gornji sloj Kulin džemom od jagoda. Ako imate i svježih jagoda i njima možete da ukrasite tortu.

 

Kompanija “Bosnaplod” nagradiće jednog čitatelja/čitateljicu slatkim poklon-paketom!

Lajkujte ovu objavu i u komentaru napišite koja je vaša omiljena poslastica koju spremate s džemom!

Dobitnik/ca će biti proglašena u metodom slučajnog izbora!

Sretno svima! 

PRIREDIO: S.V.

Comments(4)

  1. Edisa kaže:

    Palacinci najbolji dzemom

  2. Dajana kaže:

    Omiljena poslastica sa vasim dzemom nam je palacinak ❤

  3. Omiljene kiflice sa dzemom

  4. Neca kaže:

    Moja omiljena poslastica sa dzemom su vanilice i strudla. Volim tradicionalna jela

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.