POKLON ZA VAS + RECEPT: Kraljevski užitak – Sacher torta

by | 5 Marta, 2018

Mnogi kažu da je najpoznatija torta na svijetu, a odlikuju je jednostavnost i profinjenost ukusa.

Ovo slatko remek-djelo i zaštitni znak austrijske kuhinje bazira se na osnovna tri sastojka: čokolada, džem od kajsija i šlag. Mnogima je postala omiljena torta, kako zbog nevjerovatnog okusa, tako i zbog jednostavnosti pripreme. Kažu da je originalni recept dobro čuvana tajna, te da su svi ostali samo dobra imitacija. Mi smo vam ovoga puta odlučili ponuditi recept za Sacher tortu na malo drugačiji način. Umjesto klasičnog džema od kajsije, odlučili smo se za okus narandže koja inače u kombinaciji sa čokoladom daje neodoljiv okus i budi vaša najdublja osjećaja za slatkom zalogajima. Mi smo probali i izvrsno je, stoga ovaj recept dijelimo nesebično za vama. Jer šta je kuhanje, već jedistvena avantura puna istraživanja novih ukusa.

Potrebno je:

Za biskvit:
100 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
100 g šećera u prahu
10 g vanilin-šećera
100 g glatkog brašna
4 jaja
2 kašikice praška za pecivo
Za premaz:
150 g Kulin džema od narandže
Za glazuru:
100 g čokolade (s više od 60% kakaa)
100 ml vrhnja za šlag
Za serviranje:
200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Prije nego započnete priprema, prvo zagrijte rernu na 180 stepeni.

Otopite maslac i čokoladu na pari i pustite da se ohladi. Razdvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite u snijeg, postepeno dodajući šećer u prahu. Miksajte sve dok ne dobijete čvrstu kompaktnu masu. U otopljenu čokoladu dodajite jedno po jedno žumance i lagano umiješajte pa zatim ostatak šećera u prahu, vanilin-šećer, brašno i prašak za pecivo. Na kraju laganim pokretima špatule umiješajte snijeg od bjelanaca.

Kalup za tortu od 20 cm namažite s malo maslaca i pospite brašnom pa u njega ulijte smjesu za biskvit. Pecite 30 – 40 min, a nakon 20 minuta smanjite temperaturu rerne na 160 stupnjeva. Kad je biskvit pečen, izvadite ga iz kalupa i okrenite naopako, te pustite da se ohladi. Prerežite biskvit vodoravno na dva jednaka dijela. Zagrijte džem od narandže te njim premažite biskvite i složite jedan na drugi.

Čokoladu sa vrhnjem za šlag otopite na pari pa prelijte po torti. Servirajte uz malo tučenog vrhnja.

Kompanija “Bosnaplod” nagradiće jednog čitatelja/čitateljicu slatkim poklon-paketom!

Lajkujte ovu objavu i u komentaru napišite koja je vaša omiljena poslastica koju spremate s džemom!

Dobitnik/ca će biti proglašena u metodom slučajnog izbora!

Sretno svima! 

PRIREDIO: S.V.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.