Categories Trudnoća & porođaj

7 neugodnih pitanja o porođaju na koja ćete konačno dobiti odgovor

Boli li? Je li teško? Koliko traje?

Megan Kronvel, koja je prvi put postala majka, iskreno je progovorila o svom iskustvu… Ona je odlučila da progovori o svom iskustvu i da da odgovor na neugodna pitanja, zatim pitanja koja se žene stide da postave.

 

Foto: Thinkstock

“Prije trudnoće mislila sam kako će porođaj i majčinstvo doći prirodno. Tada sam dobila svoje prvo dijete, Miriam, prije pet mjeseci – i shvatila koliko sam se prevarila.”

Mlada majka objašnjava kako su glamurozne slike trudnih poznatih i slavnih glumica, pjevačica definitivno jedan od razloga zašto se trudnoća čini kao nešto lagano.

1. Mogu li imati seksualne odnose za vrijeme trudnoće i da li  je osjećaj čudan?

Svi ljekari uglavnom savjetuju da sve dok nema teškog krvarenja za vrijeme trudnoće, svaka žena može uživati u seksualnim odnosima s partnerom koliko želi. Čak je i preporučeno da se seks praktikuje par nedjelja prije porođaja kako bi orgazmi podstakli trudove.

“Ali, iskreno, kada ste umorni i osjećate mučninu, intimnost mi nije bila ni na kraj pameti. I da, osjećate se čudno, jer osjećaj da imate malo biće u sebi nije nimalo privlačno, kaže mlada majka.”

2. Ok, kako se uopšte osjećate tokom porođaja?

Neko će to opisati kao snažne udarce po cijelom tijelu, a majka objašnjava trudove ovako: znate onaj osjećaj prije povraćanja? Nalet mučnine koji uništava cijelo tijelo, a znate da će sav sadržaj iz tijela izaći napolje? Pa takav je meni osjećaj bio, samo bolniji.

“Počinje s epizodama grčeva koji postaju sve snažniji dok više ni skakanje po lopti za porođaje ne pomaže. Tada počinje druga faza (da, ima ih više) – ovo je osjećaj jakog pritiska na donji dio tijela, popraćen žarenjem (bez brige, to glava djeteta koje izlazi samo razara vaginu).”

Dodaje dalje kako to srećom ne traje dugo i ostatak tijela djeteta samo izađe. Nakon toga se izbacuje posteljica i ako ste dobre sreće ispadne sama, a ponekad vam moraju dati injekcije kako biste je izbacili.

Kliknite na sljedeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *