Categories Trudnoća & porođaj

Da li beba čuje dok je u stomaku?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga u kojoj ste sedmici trudnoće. Negdje između 23. i 27. nedjelje je period kada će beba početi da čuje. Stalni otkucaji srce majke su najjasniji zvuk za bebu, ali beba je također svjesna i drugih zvukova koji proizilaze iz običnog razgovora i aktivnosti koje su izvan maternice.

U početku, beba će samo čuti niske tonove. Ovi zvukovi se uglavnom odnose na ono što se događa u tijelu majke, poput kretanja krvi u žilama, zvukovi iz crijeva, kao i disanje. Otprilike između 29. i 33. nedjelje beba može čuti visoke tonove, kao što je dječji plač ili zvono na vratima. Možda budete u mogućnosti da osjetite da li vaša beba čuje zvukove izvan maternice tako što ćete slušati muziku, čitati ili razgovorati s bebom.  Na ove poticaje beba može odgovoriti tako što će pojačati svoje pokrete.

Studije o ponašanju novorođenčedi pokazuju da djeca prihvataju muziku i glasove koje su čuli dok su bili u maternici. Kad se beba rodi, ukoliko čuje zvukove koje je čula prije rođenja, može reagovati na način povećane aktivnosti. Novorođenče uglavnom najviše obraća pažnju na glas majke. Obzirom da beba u stomaku ne može ni vidjeti ili dodirnuti vanjski svijet, sluh je jedino osjetilo koje joj pomaže da se pripremi za život nakon rođenja.  Prepoznavanje glasa majke prije nego što se rodi pomaže bebi da stvori snažnu vezu sa majkom kasnije. Mnoge mame  su zabrinute koji nivo buke je prihvatljiv za dijete. Stručnjaci ne znaju kakav efekat glasni zvukovi mogu imati na bebu. Međutim, jedno je sigurno, beba je vrlo dobro izolirana u maternici. Instinkt majke je vjerovatno najbolji pokazatelj da li je neki zvuk preglasan ili ne.

Izvor: roditeljstvo.com/Foto: Getty images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *