Categories Trudnoća & porođaj

Ljetna trudnoća i kako da bude što lakša

Trudnicama nje lako u ljeto, naročito u trećem tromjesečju trudnoće. Visoke temperature i vlažnost zraka čine da se trudnice u ovom razdoblju osjećaju umorno, teško i tromo. Jedan od najčešćih problema su otečeni zglobovi na nogama. Ipak, prednost ljetnog perioda je da ćete mnogo više vremena provoditi na zraku.

Ako temperatura zraka skoči iznad 30 stepeni Celzijusa, preporučljivo je da trudnice ostanu kući, odnosno da se ne kreću vani. Sve što trebate obaviti van zatvorenog prostora ili hlada, obavite u jutarnjim ili večernjim satima. Smanjite aktivnosti na visokim temperaturama koliko je to god moguće. Nosite odjeću svijetlih boja izrađenu od prirodnih materijala, te onu koja nije preuska.

Evo još nekoliko korisnih savjeta za ljetne trudnice:

  • Koža trudnica je osjetljiva i time sklonija opeklinama od sunca. Zaštitite kožu. Ne izlažite se previše sunčevim zrakama, naročito sredinom dana. Koristite zaštitni faktor kada izlazite po danu.
  • Pijte mnogo tekućine. Ako ste na otvorenom i pri tome fizički aktivni, stalno pijuckajte vodu. Unesite u organizam i dodatne elektrolite, obzirom da se trudnice pojačano znoje i gube tekućinu.
  • Izbjegavajte vježbati ili se kretati po vrućini. Radije odgodite pojačane aktivnosti za večernje sate.
  • Na prvi znak umora, vrtoglavice, slabosti ili iznenadne žeđi, sklonite se sa sunca. Najbolje bi bilo da prekinete sve aktivnosti i odmorite se, ukoliko se pojave ovakvi simptomi.
  • Oticanje nogu je čest problem kod ljetnih trudnoća. Ovaj problem se ne pojavljuje samo ljeti, ali se usljed vrućine i vlažnosti zraka može jako pogoršati. Jedini spas je da uzdignete noge dok sjedite ili ležite, te da se što manje krećete.

Šta je preporučljivo:

1. Leći  30 do 60 minuta dnevno, na kraju radnog dana i poslije ručka.
2. Držati noge uzdignute za vrijeme spavanja.
3. Nositi udobnu obuću, najbolje za pola broja veću.
4. Šetati ujutro i navečer.
5. Skinuti prstenje. Moguće je da će doći i do oticanja ruku, pa je bolje skinuti sve prstenje prije toga.

Šta nije preporučljivo:

1. Nositi odjeću koja steže, naročito u predjelu struka.
2. Stajati predugo na jednom mjestu.
3. Konzumirati previše soli u prehrani. (Smanjite sol, ali je nemojte eliminirati. Sol sadrži jodid, bitan element za zdravlje fetusa.)
4. Uzimati diuretike. (Diuretici mogu uzrokovati gubitak elektrolita, a to može ugroziti bebu).

Izvor: roditeljstvo.com/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *