Categories Trudnoća & porođaj

Porod u vodi i kojim ženama se (ne) preporučuje

Kod nas je porod u vodi još uvijek rijetko tražena usluga, no vani je ta praksa sve češća. 
Ako već niste čuli za mogućnost poroda u vodi, vrijeme je da se informišete jer je to jedan od prirodnijih načina poroda koji je manje stresan za bebu jer dolazi upravo iz vode u vodu, te ima opuštajući učinak koji pomaže u koordinaciji trudova. Porod u vodi idealan je za sve žene koje za vrijeme trudnoće nisu imale zdravstvenih problema i čije je dijete prije porođaja položeno glavicom prema dolje, te kada su trudovi započeti spontano, a najvažnije od svega je da žena sama izrazi želju za takvim načinom poroda.

Ipak, sve to i nije tako jednostavno kako se na prvu čini jer za takvu vrstu poroda trebaju biti zadovoljeni mnogi važni uslovi poput idealne propisane temperature vode i zraka, ugodne i opuštene atmosfere, dovoljno prostora, načina sjedenja, prethodnih pretraga na HIV i klamidiju, pregleda prije ulaska u vodu, te obaveznog prethodnog klistiranja i tuširanja. Dakle ako imate blizanačku trudnoću ili vam je beba okrenuta na zadak umjesto glavom prema dolje ili pak imate neke druge komplikacije, ovo nije idealan izbor za vas. Također, epiduralnu anesteziju nije moguće dobiti u vodi.
Porod u vodi izaziva otpuštanje oksitocina i aktivira hemijske i hormonske procese u tijelu, a boravak u vodi ubrzava cjelokupni proces poroda i izaziva veću opuštenost. Zbog veće opuštenosti mišića, trudovi traju kraće, lakše se podnose, a disanje je ujednačenije. Najčešće se potiče sve rodilje koje požele porod u vodi da zauzmu položaj koji im najviše odgovara, ali i da se isti što češće mijenja jer to uglavnom omogućava bolje napredovanje cjelokupnog porođajnog procesa. Porod u vodi također nije uvijek idealan i žene će bazen morati napustiti u slučajevima ako ipak požele epiduralnu, ako se tokom trudova pojavi krvarenje, ako se osjećaju preslabo, te ako se pojave komplikacije kod otkucaja djetetovog srca.

 Izvor: zena.rtl.hr/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *