Categories Trudnoća & porođaj

Putovanje u trudnoći – da ili ne?

Ljeto je na pragu i spremni ste za dugo čekani godišnji odmor. Međutim, mnoge trudnice nisu sigurne da li bi trebale putovati, na šta misliti kada se planira putovanje u trudnoći i koje mjere opreza treba poduzeti. Ukoliko ste zdravi, a vaša trudnoća uredna, nema razloga da ne putujete. Ipak, treba se držati određenih mjera opreza.

Putovanje avionom

Ako trebate putovati na dalju destinaciju u trudnoći, najbolje vrijeme za to je drugo tromjesečje. U tom periodu, trudnice se uglavnom osjećaju dobro, trudnoća je stabilna (ako je uredna), i gotovo ne postoji opasnost od preranog porođaja. Čak i ako putujete na bliže destinacije, izbjegavajte putovanje avionom šest nedjelja prije termina poroda. Ipak, ništa nije savršeno sigurno i zabilježeni su slučajevi preranog porođaja kod trudnica koje su putovale avionom. Dakle, ako morate putovati avionom u trećem tromjesečju trudnoće, obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom. Također, imajte sve ljekarske nalaze sa sobom, jer će vam mnoge avio kompanije tražiti ljekarsku potvrdu o trudnoći i terminu poroda. – da ili ne?Dok ste u avionu, ustanite i prohodajte s vremena na vrijeme, kako biste regulirali cirkulaciju. Pijte puno vode cijelo vrijeme leta, te se istegnite kada god možete.

Putovanje vozom i automobilom

Vozom možete putovati tokom cijele trudnoće, ali ipak izbjegavajte ovakva putovanja pri završetku prvog tromjesečja. Ako putujete vozom, ustanite i protegnite se s vremena na vrijeme.
Ako putujete automobilom, najbolje da to putovanje bude u toku drugog tromjesečja. Putovanje automobilom može biti ponekad i neugodno, naročito ako putujete neravnim cestama. Usporite na svakoj neravnini, i obavezno vežite sigurnosti pojas. Pojas stavite ispod trbuha, ne preko njega.

Druge mjere opreza

  • Provjerite da li u mjestu u koje putujete postoji adekvatna medicinska ustanova za porod. Također saznajte postoje li tamo uslovi za obavljanje carskog reza.
  • Ako ste ušli u treće tromjesečje, nemojte putovati na vrlo velike nadmorske visine. Ako ipak tamo otputujete, usporite prvih nekoliko dana, i dajte tijelu vremena da se polako aklimatizira.
  • Jedite samo dobro kuhana jela, a izbjegavajte sirovu hranu i salate. Ne želite da se razbolite u ovoj fazi.
  • Ne zaboravite kupiti putno zdravstveno osiguranje. Polica osiguranja bi trebala uključivati i medicinske troškove za novorođenče.
  • Ako idete na odmor, izbjegavajte pustolovne i ekstremne sportove. Ronjenje treba izbjegavati po svaku cijenu. Provedite odmor u laganim šetnjama, opuštanju i uživanju u ovom jedinstvenom razdoblju vašeg života.

Izvor: roditeljstvo.com/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *