Categories Trudnoća & porođaj

Savjeti i namirnice za povećanje plodnosti

Posljednjih godina sve više žena ima problem sa sterilitetom. Ukoliko želite da zatrudnite, ali ne uspijevate u tome, otkrivamo vam prirodne načine na koje možete da poboljšate vašu plodnost.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Nijedna žena objektivno ne može da zna da li će imati problema sa začećem sve dok ne pokuša da zatrudni. Ako ste mlađi od 35 godina, i već godinu dana bezuspješno pokušavate da ostanete u drugom stanju, onda se obratite svom ginekologu kako bi na vrijeme utvrdio mogući problem, te vas uputio na dalje liječenje. Ako imate 35 godina ili više od toga, morate brže da reagujete – obratite se stručnjacima već poslije pola godine neuspješnih pokušaja da zatrudnite.

Dok pokušavate da ostanete u drugom stanju, vi, ali i vaš partner, morate da promijenite način života, ali i ishranu, jer je dokazano da pojedine namirnice pozitivno utiču na plodnost.

1. Ovulacija

Prije svega, vodite računa o tome kada možete ostati u drugom stanju i pravilno računajte plodne dane. Zapisujte u kalendar svaku menstruaciju – to će vam pomoći da otkrijete dane ovulacije. Pobrinite se da vodite ljubav u ovim danima, kako biste imali veće šanse da zatrudnite. Neka vašem ljubavnom životu ne budu smetnja ubrzan način života, stres i svakodnevne obaveze. Ako želite da zatrudnite, pobrinite se da imate zdrav ljubavni život.

2. Stres 

Stres je jedan od glavnih uzročnika neplodnosti kod žena, zbog čega je veoma važno da ga se oslobodite, ili da ga makar umanjite. Možete ga eliminisati na razne načine, a znatno ga možete smanjiti praktikovanjem joge. Budite redovno fizički aktivni da ostanete u formi, i budete zdravi, a imajte u vidu i da umjereno vježbanje može da vam pomogne da brže ostanete u drugom stanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *