Categories Trudnoća & porođaj

Simptomi koje trudnica NE SMIJE da zanemari!

Jedan od sinonima za trudnoću je drugo stanje, čime se samo nastoji naglasiti kako su za ovaj period života uobičajene, rekli bismo, normalne neke okolnosti i promjene koje u drugim situacija ne bi baš smatrale takvima. Slušajući o tome, trudnice često svako drugačije osjećanje ili neke simtome ne shvataju ozbiljno pripisujući sve to trudnoći i uglavnom se ne zabrinjavaju.

Foto: Arhiva portala

U većini slučajeva tzv. trudničke jutarnje mučnine, pretjerana potreba za određenim namirnicama, kod nekih pretjerana nervoza, a kod drugih euforija – uobičajene su pojave u drugom stanju. Međutim, neki znakovi mogu ukazivati na vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, kada je odlazak kod ginekologa neophodan, kako bi se na vrijeme i pravovremeno djelovalo.

Ako niste sigurne da li je simptom ozbiljan ili se ne osjećate dobro, razgovarajte sa svojim ljekarom. Vaše tijelo se mijenja tako brzo da je teško znati da li je ono što se događa normalno u nekim slučajevima ili je pak neophodno trudnicu uputiti i na bolničko liječenje.

Koji su to simptomi kada se trudnica neodložno mora javiti ginekologu?

Vaginalno krvarenje
Vaginalno krvarenje različito se tretira u određenom periodu – sedmicama trudnoće. U poodmakloj trudnoći ono, po pravilu, može biti vrlo ozbiljno stanje koje nerijetko može završiti gubitkom ploda (u nekim ozbiljnim situacijama i život trudnice je ugrožen). Takva ozbiljna stanja, koja počinju kao vaginalno krvarenje u drugoj polovini trudnoće zahtjevaju hitnu hospitalizaciju.

Bolovi u donjem dijelu stomaka
Kao i vaginalno krvarenje, i bolovi u donjem dijelu stomaku različito se interpretiraju, zavisno od trajanja trudnoće. Može biti riječ o uobičajenim bolovima koji prate rastezanje maternice i slično, do onih koji ukazuju na početne, prijevremene kontrakcije, što onda zahtjeva i korištenje nekih lijekova i mirovanje. U drugim situacijama, bolovi ne moraju biti povezani s trudnoćom, kao što su napad slepog crijeva, bolovi žučne kese i drugo.

Povišena temperatura
Blago povišena tjelesna temperatura (oko 37°C) uobičajena je u trudnoći. Međutim, kako bi se isključila eventualna upala (polno prenosiva infekcija ili urinarna infekcija, koje, neliječene, mogu znatno kompromitovati dalji tok trudnoće), potrebno je uraditi mikrobiološka ispitivanja (uzorci s grlića maternice, urinokultura…). U pitanju može biti i respiratorna infekcija, crevna viroza i drugo, što se takođe po potrebi liječi (bilo simptomatski, bilo lijekovima).

Glavobolja, smetnje s vidom, mučnina, povraćanje
Ovi simptomi, naročito u poodmakloj trudnoći i u trudnice koja je i mimo trudnoće imala uredne vrijednosti arterijskog pritiska, mogu ukazivati na povišenje krvnog pritiska povezanog s trudnoćom (lat. Hypertensio ex graviditate). Takvo stanje se neizostavno mora regulisati antihipertenzivima, a ponekad je neophodno bolničko liječenje – sve zavisi od okolnosti. Neliječeni povišeni arterijski prtisak u trudnoći može dovesti i do smrtnog ishoda (i za trudnicu i za plod).

Pretjerana žeđ, previše kilograma
Navedeni simptomi mogu ukazivati na lošu regulaciju šećera u trudnice koja je prije trudnoće imala uredne vrijednosti šećera u krvi (lat. Diabetes gestationis). Uobičajeno je, nakon što se dijagnostičkim pretragama potvrdi gestacijski dijabetes, trudnicu uputiti na pregled u neki centar za dijabetes u trudnoći. U zavisnosti od težine bolesti, preporučiće se ili antidijabetička dijeta, ili terapija inzulinima, a planiraće se i porođaj.

Intenzivan svrab
Svrab koji naglo počinje po cijelom tijelu trudnice najvjerovatnije je povezan sa skupljanjem žučnih soli (lat. Cholestasis). Važno je ultrazvučno pratiti napredovanje trudnoće, a laboratorijskim pretragama funkciju jetre. Po pravilu, ovi vrlo neugodni simptomi prolaze nakon kraćeg vremena.

U slučaju pojave bilo kojeg navedenog simptoma, neophodan je pregled ginekologa. Potom će se, u zavisnosti od ozbiljnosti situacije, učiniti određene dijagnostičke pretrage ili će se trudnica uputiti u bolnicu.

IZVOR: MAMAIBEBA.COM

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *