Ishrana djece: Zamijenite prerađenu hranu prirodnom

by | 23 Jula, 2014

Domaća kuhinja odnosno znanje o tome šta se u hrani nalazi te kako je pripremljena može nam osigurati zdrave obroke s minimalnom količinom aditiva. Za razliku od domaće hrane, gotova hrana često sadrži takve dodatne supstance koje mogu uticati na raspoloženje djece.

zdrava-hrana-490x296

Prehrambeni aditivi – posebno konzervansi, vještačke boje i zaslađivači čine nervni sistem previše aktivnim

– Aspartam (E 951) može prouzrokovati glavobolju, vrtoglavicu i zamagljen vid.
– Saharin (E 954) loše utiče na hiperaktivnost kod djece.
– Monosodijum glutamat (MSG) ili pojačivač ukusa štetno djeluje na mozak, izaziva glavobolju, hiperaktivnost, hronični umor, nagle promjene krvnog pritiska, poremećaje endokrinog sistema, gojaznost i alergijske reakcije, a remeti i rad hormona.

Mališani, posebno oni skloni hiperaktivnosti, trebali bi da izbjegavaju fabričku hranu.

Domaća hrana i namirnice iz ekološkog uzgoja

Nasuprot tome, prirodna hrana djeluje umirujuće na nervni sistem, posebno namirnice koje imaju dosta kalcijuma (zeleno lisnato povrće, mliječni proizvodi), magnezijuma (banane) i cinka (orašasti plodovi i razne sjemenke). Ti minerali smiruju nadbubrežne žljezde, snižavaju krvni pritisak, ublažavaju napetost mišića i sprečavaju nesanicu – a sve to utiče na opadanje nivoa kortizola, hormona stresa.

Izvor: roditelji.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.