Categories Vaše dijete

5 metoda za ispravno vaspitavanje djeteta

Da bi vaše metode vaspitavanja urodile plodom, potrebno je da dijete osjeti vaše poštovanje, strpljenje, ljubav, pažnju i da stekne vaše povjerenje, kao i vi njegovo. Nježno roditeljstvo polazi od stava da se batinama i drastičnim kaznama ništa ne može postići u vaspitanju djeteta.

Pogrešno je batinama pokazati djetetu da ne odobravate njegov postupak, dijete to može doživjeti traumatično, kao vrstu fizičkog nasilja.

Često se desi da roditelji u ovoj metodi vaspitanja izgube kontrolu i pređu mjeru, a to je nedopustivo!

Prije svega djeca često uče po modelu ponašanja, pa ako batine koristite kao sredstvo vaspitavanja učite svoju djecu da budu nasilna.

5 savjeta za vaspitanje puno nježnosti:

1. Vaspitanje putem nagrade

Najmoćniji, najsnažniji način kojim se dijete uči ispravnom ponašanju su nagrade. Nagrade kao pohvala, nježan dodir, privilegije i slično pokazuju djeci da se uvažavaju njihovi napori i pokušaji, te pomažu u razvijanju samopouzdanja, dobre slike o sebi, a pokazuju i da su oni važni, kao i ono što rade. Najveća nagrada djetetu je pohvala. Važno je podjednako ih hvaliti kao osobe i zbog njihovih postupaka.

2. Nježnost

Kada dijete hvalite, poljubite ga, pomazite i zagrlite, nježnost će imati podjednak efekat u vaspitanju djece kao nagrada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *