Categories Vaše dijete

Bebe čitaju sa usana

Naučnici tvrde da bebe do šestog mjeseca govor usvajaju ne samo pomoću slušanja, već i čitajući sa usana!

Ako pažljivije pogledate, primijetićete da bebe ovog uzrasta roditelje i druge ljude koji im nešto pričaju gledaju najviše u usne. Da bi izgovorile svoje prve riječi one imitiraju osobu koja priča tako što prate pokrete njenih usana. Kada savladaju te prve osnovne glasove uglavnom pogled usmjeravaju ponovo na oči onoga ko im nešto govori. Interesantno je da će u usne gledati samo ljude koji pričaju stranim jezikom, tvrde istraživači.

Sa lica bebe čitaju reakcije odraslih odnosno dobijaju informaciju kako one treba da se ponašaju. Na isti način dobijaju informacije o govoru, tvrde naučnici.

Testirano je 180 beba u uzrastu od 4 do 12 mjeseci. Bebe su bile iz Engleske, a govoren im je tekst na engleskom i španskom. Rezultati su pokazali da postoji velika razlika u usmjeravanju pažnje u zavisnosti od uzrasta i jezika koji su slušale.

Četvoromjesečne bebe gledale su oči, šestomjesečne bebe pratile su i oči i usne, dok su osmomjesečne i desetomjesečne bebe gledale samo usne onoga ko im govori. Jednogodišnjaci su gledali isključivo u oči, ali samo kada su slušali maternji jezik. Kada bi im se neko obratio na španskom vraćale su pogled ka usnama prateći pokrete koji proizvode nepoznate reči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *