Categories Vaše dijete

Dozvolite djeci da sa sobom nose omiljene igračke!

Dvogodišnjaci često imaju omiljenu igračku bez koje ne idu na spavanje ili majicu koju žele da nose čitav dan.

Foto: Guliver/Thinkstock

Psiholozi tvrde da ovi predmeti pružaju utehu u svIJetu koga doživljavaju kao strašno mjesto, a djeca ih prerastu vremenom. Plišani medo ili kostim Supermena pružiće im sigurnost kada ulaze u prostoriju punu nepoznatih ljudi ili kada ih ostavite u vrtiću. Zato je bitno da prihvatite opsesiju pojedinim stvarima i dopustite da ih dijete nosi sa sobom.

Mališani doživljavaju razna uzbuđenja i pokušavaju da to ublaže nekim stvarima, pošto ne mogu da iskažu osjećanja. Ujutru, ako dijete požurujete da izađe iz toplog doma, može da zatraži omiljenu igračku da mu pravi društvo kad nema mame i tate. Ili, možda traži da svako veče pričate istu bajku, jer mu to daje sigurnost. Ako otkrijete koje radnje su “okidači”, odnosno u kojim trenucima želi da se zaštiti, pomoći ćete da se stres prevaziđe.

U situacijama kada omiljenu dekicu i plišanu igračku zaboravite kod bake i djeda, ili se pidžama bez koje ne želi da ode u krevet pocepa, stavite vašem mališanu do znanja da ste svjesni koliko mu ta stvar znači i jasno vam je što je toliko uznemireno. Zatim pustite da se smiri, ponudite drugog “prijatelja” da ga čuva ili ga jednostavno pustite da se isplače i navikne na situaciju.

IZVOR: MAMA I BEBA

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *