Categories Vaše dijete

Napadi bijesa kod djece su neizbježan dio razvoja

Napade bijesa dvogodišnjeg djeteta treba shvatiti kao neizbježan dio njihovog razvoja, jer im nedostaje sposobnost prigušivanja sopstvenih osjećanja. Javlja se u trenutku frustracije nečim što ga zbunjuje, zbog nečeg što ne razumije, ili nemogućnosti da dobije nešto odmah. Za dvogodišnje dijete ne postoji riječ kasnije, a neispunjavanje želja ga u najmanju ruku poražava, ističu stručnjaci.

Malo dijete više razumije nego što može da kaže, pa ga to dodatno izaziva. Koliko će se ljutiti, zavisi od njegovog temperamenta i snage emocija. Bijes je uglavnom izazvan umorom i glađu, ali je često uslovljen i stresom. Dijete pod stresom ima problem sa spavanjem, tužno je, a nekada i bolesno.


Kada roditelji primijete najavu bijesa, treba da mu preusmjere pažnju na nešto drugo, ali da ne računaju da će to uvijek uspjeti. Kada bijes počne, treba da ga ignorišu i nastave da se bave svojim poslom. Jedino treba da vode računa da se ne povrijedi. Ukoliko se ne distanciraju, dijete će podsvjesno povezati svoj bijes sa roditeljskom pažnjom i izgubiti želju da ga prevaziđe. Napade bijesa djeca prevazilaze kada su u stanju da se tečno izraze riječima, a to obično biva u uzrastu od četiri godine.

Izvor: novosti.rs/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *