Categories Vaše dijete

Odgojne metode koje imaju više štete nego koristi

Greške u odgoju događju se i ‘najboljim’ roditeljima, ali to ne znači da se krive reakcije trebaju događati često. Od popuštanja pred zahtjevima i molbama najmlađih – i najslađih – do iskušenja da dobiju po guzi, ovo su greške u odgoju koje uvijek izbjegavajte, ako želite naučiti dijete kako da kontrolira svoje ponašanje:

1. Nemojte dopustiti da jedan roditelj uvijek bude ‘negativac’

Lako je upasti u uzorak ostavljanja mame – ili onoga ko provodi više vremena s djetetom – da uvijek bude zadužena za disciplinu. Neki roditelji čak dolaze u iskušenje da kažu : “Čekaj da ti tata/mama dođe kući!” kako bi izbjegli discipliniranje djeteta. Ali, dopuštanje da jedan roditelj uvijek bude negativac, remeti porodičnu ravnotežu. Naravno da će dijete, kojeg samo jedan roditelj kažnjava, početi to roditelju zamjerati, gravitirajući prema drugom kao “zabavnom”. Dijete bi trebalo vidjeti oba roditelja i kao odgojitelje i kao roditelje pune ljubavi.

2. Nemojte potkopavati autoritet drugog roditelja

Ako jedan roditelj odredi kaznu, drugi roditelj ga mora podržati, čak i ako se ne slaže s tim – u razumnom okviru, naravno. Ako smatrate kaznu neprimjerenom i štetnom, smijete razgovarati o tome zašto se ne slažete s njom – ali daleko od dječjih ušiju. Pred djetetom morate stajati ujedinjeni. Vaše dijete treba znati da, ako mama odredi kaznu, ne može pobjeći kod tate da je smanji ili ukine, piše Rtl.hr.

 

3. Ne popuštajte pred dječjim zahtjevima

Kad vaše dijete ima ispad bijesa na podu radnje, jednostavnije je dati mu čokoladicu ili lizalicu da se smiri. Ali, kako dijete raste, brzo će naučiti da mama i tata pozitivno reagiraju (tako oni to vide) na loše ponašanje. Tad će imati ispad bijesa svaki put kad nešto želi jer će to povezati s dobijanjem onoga što želi. Teško je ostati nepokolebljiv, ali je važno postaviti pravila i pridržavati ih se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *