Categories Vaše dijete

Pametna djeca rađaju se u septembru – jeste li saglasni?

Inteligencija može biti i blagoslov i mana, to će vam reći svaki čovjek koji se u životu našao u problemima zbog razmišljanja svojom glavom i protiv struje, no svejedno bi svaki roditelj poželio pametno dijete.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako planirate klinca, bilo bi dobro da “namjestite” da se rodi u septembru jer je istraživanje pokazalo da ta djeca imaju neke prednosti u odnosu na vršnjake.

Prednosti dolaze iz činjenice da su to djeca koja su starija u razredu, pokazala je jedna američka studija. Naučnici su posmatrali kognitivni razvoj više od 1,2 miliona učenika u Floridi, starosti od šest do 15 godina, koji su bili rođeni u različitim mjesecima.

Otkrili su da su učenici rođeni u septembru na kraju školske godine bili uspješniji i imali bolje ocjene od mlađih vršnjaka. Odnosno, naučnici upućuju na to da su se djeca rođena u septembru pokazala pametnijima od vršnjaka.

Ipak, istraživanje je pokazalo da djecu rođenu u septembru vršnjaci ipak mogu “dostići” tokom kasnijeg obrazovanja, piše Independent.

Na primjer, neki roditelji namjerno djecu upisuju kasnije ili ranije u školu, dok drugi svoju djecu upisuju na posebne programe, koji nude instrukcije djeci koja imaju poteškoća s učenjem.

Istraživanje je obuhvatilo i analizu podataka iz maloljetničkih popravnih domova i otkrili su da starija djeca u razredu rjeđe završavaju u maloljetničkim popravnim domovima zbog različitih krivičnih djela.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *