Categories Vaše dijete

Recept za uspavljivanje bebe

Bilo bi najbolje kada bi svako dijete samo zaspalo, onda kada roditelj to želi. Međutim, koliko god se trudili, nikoga ne možemo naterati da spava, pogotovo malo dijete. Ipak, postoji nekoliko načina kojima ćete stvoriti naviku spavanja i postići da vaša beba zna kada je vrijeme da ide u krevet.

Prepoznajte znakove umora

Možda ste navikli vaše dijete da ide u krevet u osam ili devet sati uveče. No, ako primijetite da je umorno, neka ide ranije na spavanje. Bolje je da legne ranije jer, dijete koje je premoreno postaje nervozno i samim tim ćete ga teže i uspavati. Osim toga, postoji velika vjerovatnoća da će se i buditi preko noći.

Krevetić mora da bude udoban

Postavite krevetić na toplo mjesto i redovno brinite o njegovoj čistoći i urednosti. Pobrinite se da je beba uvijek čista, suha i nahranjena. Beba koja je okupana, obučena u čistu i suhu pižamicu, sa svježe promijenjenom pelenom ne bi trebalo da ima problema s odlaskom na spavanje.

Soba mora da bude pogodna za spavanje

Stvorite okolinu pogodnu za spavanje. Soba ne treba da bude potpuno zamračena, ali je važno spustiti roletne i navući zavese koje neće dozvoliti ulazak svjetlosti. Ukoliko je prostorija malo osvjetljena, moći ćete s vremena na vrijeme proveriti da li je beba zaspala –  bez da je uznemiravate. Također, aromaterapija je odličan tretman za uspavljivanje, zato dječiju sobu j esencijalnim uljima lavande i kamilice.

Upotrebite zvukove

Za dobar san nije potrebna potpuna tišina. Vaša beba će sigurno uživati u ritmovima i mekim zvukovima u pozadini, dok tone u san. Uključite djetetu klasičnu muziku, mada su i sat koji otkucava, fen za kosu ili mašina za veš dobar izbor za uspavljivanje djeteta.

Budite uporni

Budite dosledni u svojoj namjeri. Ako ste uporni, vaša beba zna što može da očekuje, jer djeca pozitivno reaguju na rutinu. Nakon izvjesnog perioda, i prije nego što uključite muziku, fen ili mašinu – beba će zaspati.

Stavite bebu u krevetić dok je još budna

Bebu bi trebalo stavljati u krevetić dok je još budna, kako bi zaspala bez vaše pomoći. Vaša pažnja i maženje prilikom uspavljivanja pokazaće bebi da je voljena i sigurna, ali samostalno uspavljivanje će vam i te kako olakšati majčinstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *