Categories Vaše dijete

Stiže prinova: 10 savjeta kako da pripremite dijete na dolazak druge bebe

Druga trudnoća radosna je vijest kojoj se raduje cijela porodica. Ali kada se prvorođeno dijete susretne s bebom, ono se možda neće osjećati toliko sretno. Normalno je da starija braća i sestre budu ljubomorni te da se počnu čudno ponašati jer više nisu jedini kojima ćete posvećivati pažnju. Uz malo razumijevanja i nekoliko jednostavnih savjeta, starije će se dijete osjećati sretno, ponosno i svjesno toga da je voljeno.

1. Počnite pripremu na vrijeme

Tokom trudnoće pripremite dijete na novu bebu. Pričajte šta može očekivati i čitajte knjige o tome kako je imati drugu bebu kod kuće. Nemojte djetetu govoriti termin porođaja, već samo recite da će se roditi kada zatopli ili postane hladnije jer će malena djeca tako bolje razumjeti. Jednako tako, možete dopustiti djetetu da osjeti bebine pokrete, izabere odjeću za bebu ili spakuje torbu za bolnicu.

2. Neka prvo upoznavanje bude posebno

Ako je moguće, neka vaše dijete upozna svog brata ili sestru kada ne bude drugih ljudi u blizini. To ”posebno” vrijeme bi će trenutak privatnosti i dopustit će starijem djetetu da se osjeća uključeno.

3. Pustite neka plače

Normalno je da se vaše starije dijete osjeća tužno jer može misliti da više nije željeno i potrebno. Važno je da mu pomognete pokazati svoje osjećaje. Pružite mu utjehu tokom tog perioda. Dopustite mu da pokaže sve negativne osjećaje i onda je dijete u stanju osjetiti pozitivne.

4. Pustite da pomaže

Starije dijete može vam pomoći u dodavanju pelena ili mu možete dati neki drugi zadatak kako bi se osjećalo uključenim. Određene rutine i poslovi pružiće mu sigurnost u to da je i dalje voljeno i potrebno dijete.

5. Držite se rasporeda

Ako vaše dijete ide u vrtić ili ide na određenu aktivnost, nemojte mijenjati njegov raspored i rutinu.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *