Categories PROMO

5 načina da bude #samoopusteno iako je haos oko nas!

Život je pun stresa. Tu su svako(dnevne) obaveze, lični ciljevi, veze itd… Znate da previše stresa ne čini dobro vašem zdravlju, ali ne možete si pomoći… Ili ipak… Nemate dovoljno vremena i čini se da vas stres ne napušta. Predlažemo da si poslužite čašu omiljenog napitka, izgovorite mantru #samoopusteno i nastavite s čitanjem ovog teksta do kraja. Kasnije ćete nam zahvaljivati!

Foto: Guliver/Getty Images

Jasno je da je mnogo onih koji ne mogu da se izbore sa svim što smo nabrojali i da jednostavno izgaraju. Za njih je ovaj tekst, ali i za vas koji odbijate da budete pod stresom da im pomognite. Da ugasite njihov stres kao što čaša hladnog pića gasi ljetnu žeđ. Najviše volimo ona iza kojih ostane sladunjav okus u ustima. Jer, život je lijep kada znate sve ovo… Nastavite čitati i #samoopusteno

Na početku jedan primjer – kada treba da podignete veliki teret može se desiti da ste u lošoj formi, napravite loš pokret i završite s povredom leđa! S druge strane možete naučiti kako da “priđete” teretu i “posao” obavite bez povreda i tako olakšate stvar. Teret koji smo uzeli za primjer je stres, a način na koji ćete ga podići je način na koji hendlujete stres. Ovim primjerom želimo da vam pokažemo da je pravi način za pristupanje problemu raditi na “formi”, a ne posustati pod teretom / stresom!

I još ovo – nije svaka stresna situacija – loša! Onaj povremen iz kojeg izađemo bogatiji iskustvom i s novim “vještinama” je dobar za nas. Hronični stres je zlo! Ali sastavni dio života.

Šta mislite šta je važnije – biti relaksiran ili zadržati smirenost? 

Opustiti se kad stavri ne idu kako treba nije teško. Tu pomažu dobar san, šetnja u prirodi, meditacija, hladan tuš, omiljena serija, omiljeno piće na brzinu. Relaksacija je lijek za stres. Ali, treba raditi na prevenciji. Na/učiti kako biti smiren je prevencija. To je vještina koja nas uči kako da ostanemo “u vinklu” i ne dopustimo “spoljnom faktoru” da nam podiže pritisak. To je uživanje u omiljenom napitku gutljaj po gutljaj. To je vještina…

Pomoćiće vam i sljedećih pet primjera!

#1 Smanjite opterećenje

Ako je dan već stresan, ne preuzimajte dodatne obaveze. Naučite da kažete “ne”, a ako možete delegirajte zadatke nekom drugom. Znajte da ne moraju svi zadaci da se izvrše sad i odmah. Tako rado biste popili neki bezalkoholni koktel s nekoliko vrsta vaća i voljeli biste da ukrasite čašu i da su boje predivne, a ukus božanstven. Na raspolaganju imate samo 5 minuta, a voća nema. Osvježenje vam je prijeko potrebno. Odustajete? Ima pametnije rješenje… U poslu napravite najvažniju stvar sada, a ostale neka čekaju. Ugasite žeđ ukusnim ledenim čajem, a kasnije kad frka prođe imate dovoljno vremena za koktel o kojem smo pričali. Pojednostavite stvari maksimalno! #samoopusteno

#2 Prepoznajte “neprijatelja”

Jedna ozbiljna studija pokazala je da smo prepoznajući stres već na pola puta da se izborimo s njim. Neke od najstresnijih situacija su krah ljubavne veze, posao koji mrzite, problemi s novcem, rizici koje preuzimamo… Kao što birate najbolje stvari za sebe, prepoznajete ih i “unosite” u vaš život, tako prepoznajte i one koji van ne čine dobro. Pogledajte problemima u oči, nazdravite im (LJ&Z preporuka: Jana Ice Tea) i ispratite ih…

#3 Ta divna muzika

Muzika ekspresno može resetovati naš um. Ako radite relaksirajuća muzika može biti od pomoći da se skoncentrišete. Ako niste u prilici da slušate muziku na radnom mjestu, onda možete napraviti kratku pauzu da poslušate omiljenu pjesmu, trebaće vam vremena koliko je potrebno da otpijete nekoliko gutljaja osvježavajućeg pića i u tih tri do četiri minuta bićete kao novi. Samo toliko je potrebno da promjenite svoj narušeni mir i prepolovite stres!

#4 Zapamtite: Mnogo toga je lakše nego što se na prvu čini

Dok vas misli gone i razmišljate o tome da li da pobjegnete od problema ili se borite s njima i razmišljate kako su nepremostivi sjetite se da većina njih nije toliko ozbiljna. Dodajte ovome trun humora. Nasmijte se! Pročitajte vic ili ispričajte neku foru. Savjet koji slijedi nama je omiljen – učinite dobru stvar nekome u vašem okruženju. Iznenada. Bez povoda. Podijelite s kolego/icom čašu ledenog čaja kad je u kancelariji prevruće, a klima ne radi i recite mu/joj #samoopusteno i taj nepretenciozni ljubazni gest učiniće čudo!

#5 Vjerujte!

Šta se desi kada stvari nisu onakve kakve priželjkujemo? Kad propustimo “priliku života”? Osjećamo se poraženim. Kao da smo nešto izgubili! Ali ovaj osjećaj treba zamjeniti vjerovanjem. Vjerovanjem da će na kraju sve ipak biti okej. Vjerovanjem da bolji dani dolaze. Ako vjerujemo da zaslužujemo bolje, ne samo daćemo “poništiti” efekat stresa, nego ćemo prikupiti i snagu za dane koji dolaze. Zar nije tako. Vjerujte da najbolje tek stiže.

Nazdravite životu i #samoopusteno

Foto: 

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *