Categories PROMO

Kratki vodič kroz prehladu i gripu: Kako uz pomoć ljekovitog bilja zaustaviti kašalj?

Stotinama godina unazad kašalj se liječio čajevima biljaka koje je svaka kuća imala u svojim baštama. Danas ljekovitog bilja nema kraj svake kuće, ali recepti naših baka i prabaka ostali su zapamćeni. Zahvaljujući savremenoj farmaciji, iz ovih biljaka su izdvojeni ljekoviti sastojci i spojeni su u biljne sirupe, kako bi zajedno omogućili brži prestanak kašlja. 

Piše: dr Suzana R. Savić, Hemofarm

Jagorčevina i timijan su u narodu poznate biljke koje ublažavaju probleme produktivnog kašlja. Spojeni zajedno, ekstrakti ove dvije biljke još efikasnije razređuju gust bronhijalni sekret i olakšavaju iskašljavanje. Timijan ispoljava i protivupalno djelovanje i na taj način doprinosi i ubrzanju oporavka disajnih puteva.

Nasuprot produktivnom kašlju postoji suh, uporan i nadražajni kašalj, koji neke osobe muči i mjesecima. Riješenje se najčešće nalazi u bijelom sljezu koji udružen sa kamilicom ublažava, upravo suhi kašalj. Sluzi korijena bijelog sljeza oblažu sluzokožu ždrijela i na taj način smanjuju iritaciju grla i sam nadražaj na kašalj, dok sastojci kamilice djeluju protivupalno i pojačavaju povoljno dejstvo bijelog sljeza.

Kašalj koji prati pušače, bez obzira na godišnje doba, jeste pušački kašalj i za njegovo olakšanje potrebno je djelovati snažnije, sa više sastojaka. Ekstrakti jagorčevine, timijana, ehinacee, meda, etarskih ulja eukaliptusa i anisa olakšavaju iskašljavanje i pomažu u održavanju zdravlja disajnih puteva. Ujedno, dodatkom vitamina A, E i C jača se imunitet i pomaže regeneracija sluznice disajnih puteva koja je nadražena zbog uticaja duvanskog dima.

Tako je priroda, udruživanjem ljekovitih svojstava biljaka pronašla rješenje za svaku vrstu kašlja.
I kašalj je kao rukom odnesen.

Tekst i foto: PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *