Categories PROMO

Neslavna lista: Top pet stvari koje su nas izluđivale, a sada znamo rješenja i #samoopušteno

Koliko puta ste sebi rekli – ovako sam sada reagovao/la i nikad više! Mene da nerviraju ovako nebitne stvari i narušavaju moj zen?! Pa, jači/a sam ja od toga! Sigurni smo – više od jednog puta! Takođe, vjerujemo da imate “listu” stvari koje vas u trenu mogu dovesti do ludila, a sigurni smo i da se neke od njih nalaze na našoj top-pet listi. Vjerujte, zbog ovih stvari ne treba da se sikirate, naprotiv! #Samoopusteno – jer mi znamo kako s njima da izađete na kraj!

#1 Nedostatak sna!

Zaljubljenik ste u megapopularnu seriju i njena nova sezona emituje su kasne noćne sate. Niste strpljivi, ne želite da ih “skidate” sa piratskih sajtova i proveli ste besanu noć, pa se “provod” nastavio do jutra jer je u grupi na društvenim mrežama viđeno trebalo “pretesti uzduž i poprijeko”! Ili jednostavno ne možete da se odreknete noćnog provoda, a ujutro proklinjete svoju “naviku” jer se danima budite neispavani, stres i umor se nagomilavaju i rezultat je da izgledamo katastrofalno i nimalo prijateljski raspoloženi! Poznato vam je ovo?

Foto: Thinkstock

Šta vam je činiti? Ne možete se boriti protiv biologije. Jedini lijek protiv nedostatka sna jeste nadomještanje sna. Ali, kako mnogi od nas imaju dane ili periode kad jednostavno nemaju vremena da se pošteno naspavaju – kratka fizička aktivnost (pješačite do posla) i kvalitetan doručak – bez brze hrane i “praznih” kalorija i bićete kao novi!

#2 Završavanje obaveza u posljednji trenutak

Još od školskih dana naviknuti ste da sve završavate u “pet do dvanaest”. Nekad su to bile zadaća ili lektira, kasnije spremanje ispita, pa plaćanje računa ili rezervacija ljetovanja. Jednostavno, sve bitne i nebitne stvari odlažete do posljednjeg trenutka. Dođe vrijeme kada sve mora da se završi, “ubacujemo u petu” borimo se sa satom koji otkucava posljednje minute i proklinjemo sebe zašto opet sve nismo završili na vrijeme! Ovo je opis vašeg života u nekoliko slika, zar ne?! Nije vam lako – ni vama, ni okruženju?

Šta vam je činiti? Mobilni telefoni postali su naša svakodnevica, a razne aplikacije su tu da nam olakšaju organizaciju. Pustite omiljenu muziku, zavalite se u omiljeni komad namještaja, poslužite čašu omiljenog pića (LJ&Z preproruka: Jana Ice Tea) i u nekoliko klikova vaš personalni asistent će vaše obaveze pravilno rasporediti i podsjetiti vas na vrijeme za završite sve!

#3 Lančani mailovi

“Ovo je istinita priča…. Ako ne pošalješ ovo na najmanje deset adresa desiće se…” Sigurni smo da nikada, ni za jedan od tih mailova niste rekli da je “dobra fora, zanimljiv, koristan”… Naprotiv, samo vam se digla kosa na glavi.

Foto: Guliver/Getty Images

Šta vam je činiti? Nema potrebe objašnjavati kolika je ovo glupost i koliko u tome nema istine, ali “cirkularni” mailovi s mudrostima i tajnama starih plemena, kao i onih koji nam “prijete zlom” jesu jedna najiritantnijih stvari koje postoje. Blok liste su iz raja izašle. I zato, #samoopusteno

#4 Birokratija

Plaćanje računa, izvodi iz matičnih knjiga, ovjera dokumenata, birokratija. Već sad vam prolaze trnci niz kičmu, jer znate da to podrazumijeva redove, čuvenu FT1P  (fali ti jedan papir), ekstremno “ljubazne” službenike/ce s druge strane stakla… Svaki minut proveden u čekaonici traje kao godina, peripetije koje doživljavamo na šalterima su takve kao da ih je smišljala ekipa “skrivene kamere”… Pritisak vam se popeo na 300? Nije ni čudo. Ipak, birokratija ne neizbježna, ali i za to „đavolje igralište“ postoji rješenje…

Šta vam je činiti? Online aplikacije za plaćanje računa su blago savremenog doba. Ako vam je ostalo onog čaja poslije zakazivanja obaveza za sutra i narednih nekoliko dana… otpijte još jedan gutljaj i #samoopusteno u nekoliko klikova završite sva plaćanja. Sumnjamo da vam je ostalo još čaja, zato novu bočicu spremite u torbu – zatrebaće negdje u nekom redu dok čekate ovjeru, potvrdu… Kad vas uhvati “žuta minuta” otpijte gutljaj i neka vas bogat okus odvede na neko drugo #stressfree mjesto. Sjetićete se ovog teksta i osjećati se odlično!

#5 Krivi ste, a niste!

U sjećanju vam je ostala barem jedna ovakva situacija – još iz školskih klupa ili s igrališa… Sve je to dio odrastanja. Djetinjstvo je iza vas, nastupio je ozbiljniji dio života… i zaista je iritirajuće biti optužen za nešto što s nama nema nikakve veze! Naravno, tu je i problem što kazna neće biti “zabrana igranja ili izlazaka sedam dana”, već nešto daleko ozbiljnije.

Šta vam je činiti? Vjerovatno će vas prvo obuzeti bijes, ali je važno sačuvati živce i ostati miran! Tek u miru ćete ispravno sagledati sve činjenice i odlučiti šta dalje. Vjerujte, istina će kad tad isplivati na vidjelo! Uglavnom se to tako i dogodi – naši stari bi rekli da je pravda spora, ali dostižna i “na kraju balade” svako dobije svoju porciju kolača; samo što neko uz kolač nazdravi omiljenim pićem i shvati da je moralna vertikala!

I na kraju… Sve ovo nije vrijedno živaca. Samo opušteno.

Foto: Thinkstock, Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *