Categories PROMO

Prijave za 7. International Medis Awards for Medical Research 2020 u punom pogonu

Prijave na konkurs za izvrsna istraživačka dostignuća u medicini i farmaciji “International Medis Awards for Medical Research 2020” u punom su pogonu. Za već sedmu međunarodnu nagradu za najbolje  straživačke radove ljekara i farmaceuta srednje i jugoistočne Evrope mogu se takmičiti istraživači koji su svoje izvanredne naučnoistraživačke radove objavili u uvaženim naučnim publikacijama s impakt faktorom većim od 1,500. Tokom proteklih šest godina međunarodni stručni žiri je između 932 važeća prijavljena istraživačka rada nagradio 55 najboljih istraživačkih radova iz devet zemalja, a među njima je  dao izvrsne doprinose nauci takođe prepoznao istraživačke radove četiri stručnjaka iz Bosne i  Hercegovine.

Uprkos nesigurnosti koja je u svjetlu bolesti COVID-19 preplavila svijet ili baš zbog nje, međunarodni konkurs “International Medis Awards for Medical Research” ostaje odan nauci i čvrst u odluci da je naučnoistraživački rad vrijedno podržati, a izvrsnost stručnjaka nagraditi jer nam je kao pojedincima i zajednici nauka potrebna više nego ikada dosada.

Za nagrade “International Medis Awards” mogu se takmičiti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove s područja farmacije,  astroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine i anesteziologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije i alergologije, te  reumatologije objavili u naučnim publikacijama s impakt faktorom većim od 1,500. Na međunarodni konkurs mogu se najkasnije do 28.  septembra 2020. prijaviti istraživači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije,  Slovenije i Srbije.

Prijavljene radove prema unaprijed određenim pravilima ocjenjivaće desetočlani stručni žiri koji čine međunarodno priznati stručnjaci  različitih specijalnosti. Žiri će za svako istraživačko područje odabrati po dva finalista, a na završnoj svečanosti, koja će se održati 26.  ovembra 2020, proglasiće pobjednika za svako od devet područja konkursa. Prošle godine je međunarodni stručni žiri u konkurenciji od 207  važećih prijavljenih istraživačkih radova pobjedničkim radom na području neurologije u regiji proglasio istraživanje mr. Edina Begića, dr  med, iz Opće bolnice “Prim. dr Abdulah  Nakaš” u Sarajevu, koji je zajedno sa kolegama dokazao da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

Povodom otvaranja konkursa International Medis Awards 2020 mr. Edin Begić, dr med, izjavio je: “Klinički rad, bez naučnoistraživačkog,  nedostatan je, što nam je i COVID-19 pandemija dokazala. Prvi put u savremenoj medicini terapeutski modalitet je bio ovisan o svakodnevnim rezultatima naučne zajednice. Razvoj medicine jedne države je u direktnoj korelaciji s razvojem naučnoistraživačkog sektora. Konkurs ‘Medis Awards’ daje priliku istraživaču da bude prepoznat te mu vraća vjeru da se predan i temeljit rad suštinski i vrednuje. Svijet istraživanja je otvoren za sve, on je izazovan i nikad neće biti iscrpljen.”

“Ovogodišnji konkurs ‘International Medis Awards for Medical Research’ odvija se u jedinstvenim okolnostima koje otvaraju više pitanja nego što nauka u ovom trenutku može odgovoriti, a ipak je to istovremeno izvrstan podsticaj za još veću istraživačku strast i odanost nauci”, ističe predsjednik međunarodnog stručnog žirija International Medis Awards, prof. dr Matija Tomšič, dr med. i dodaje: “Samo skromnost, poniznost i  aporan istraživački rad dugoročno donose promjene!”

Završna svečanost dodjele nagrada “International Medis Awards”, koja se svake godine tradicionalno održava u drugoj zemlji koja učestvuje na konkursu te privlači veliku pažnju naučne zajednice i medija, svojevrsna je podrška nauci i najboljim istraživačima regiona. Ove godine izvedba završne priredbe, koja će se biti održana 26. novembra 2020, zavisi od situacije u vezi s pandemijom. Za sada je jasno samo to da kao što  straživači u medicini i farmaciji ostaju predani nauci, čvrst zavjet nauci dao je i  organizator konkursa, koji će učiniti sve da svečanost dodjele nagrada “International Medis Awards” i ove godine bude praznik najboljih istraživača u medicini i farmaciji srednje i jugoistočne Evrope.

Detaljnije informacije o konkursu: www.medis-awards.com

Tekst i foto: PROMO

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *