Categories PROMO

Tajna čarobno svježe i nježne odjeće je…

Pranje veša – jedna je od rutinskih obaveza koje prosto ne možemo da završimo. Čim jednu turu operemo, druga nas već čeka u korpi. Ipak, svi želimo da naše omiljene krpice uvijek budu čarobno svježe i neodoljivo nježne, naročito za naše mališane.

Ali, kako postići takav efekat? U čemu je stvarno skrivena čarolija blistave i komforne odjeće? U izboru pravog deterdženta ili…

Nesumnjivo je da deterdžent igra ključnu ulogu u kreiranju čarolije. “Onaj pravi” će čuvati postojanost boja i tkanina, ali i voditi računa da vaše cvjetne bluze i bijele haljine uvijek odišu nezaboravnim mirisom svježine. I, što je daleko važnije, “onom pravom” neće biti potrebno mnogo da učini vašu odjeću čarobnom. Naprotiv.

Jedna od najvećih zabluda kada je riječ o pranju veša se tiče upravo količine deterdženta koju stavljamo u mašinu. Kako u životu, tako i u veš-mašini – manje je više. Kvalitetan praškasti deterdžent će svoj posao učiniti efikasno i s polovinom preporučene doze. Ali, prava mjera, ipak, nije sve što je potrebno da bi vaša odjeća zablistala.

Jednako je važna i prava temperatura. Visoke temperature su pogodnije za uklanjanje tvrdokornih mrlja sa posteljina, ručnika i vještačkih materijala, dok su niske prikladnije za delikatne tkanine i iznimno osjetljivu odjeću koja ima tendenciju da pušta boju.

Ako vaše bijele krpice počinju da gube sjaj, postajući sve sivlje, vrlo je vjerovatno da je krivac upravo pogrešna temperatura. Druga opcija bi bila da ste prosto prenatrpali mašinu, na šta bi, takođe, trebalo pripaziti. Uz količinu, bitnu ulogu igra i sortiranje odjeće. Da, svi mi dijelimo veš na bijeli, crni i osjetljivi, ali odete li korak dalje te razvrstate veš po tipu materijala i prikladnoj temperaturi – sigurno je da će vam i vaša veš-mašina i vaš veš biti zahvalni. Naravno, i sami već znate da će sva čarolija čistog veša izostati ako ne održavate mašinu blistavo čistom i urednom.

Pa, u čemu je onda prava tajna? Pa, u pravom spoju.

Čarobni deterdžent, poput Deona, koji je baš ovih dana osvanuo na policama marketa, u spoju sa pravom temperaturom i pravilno sortiranim bojama i tkaninama, jednako je sva ta čarolija. Zapravo je poprilično jednostavno, zar ne?

TEKST I FOTO: PROMO

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *