Categories PROMO

Zašto ljeti trebate piti prirodnu mineralnu gaziranu vodu

Još u osnovnoj školi (na)učili smo važnu lekciju: bez vode nema života. Ona čini 70 posto našeg tijela i neophodna je za većinu najvažnijih tjelesnih funkcija. Tokom dana kroz hranu i piće kontinuirano unosimo vodu, ali je i gubimo. Ovaj problem posebno je izražen tokom ljetnih mjeseci, kada se zbog izloženosti visokim temperaturama više znojimo.

S ovim, pojačanim gubitkom tečnosti, ostajemo i bez dragocjenih elektrolita – minerala koji su od presudne važnosti za normalno funkcioniranje nervnog i mišićnog sistema. Kalcijum, bikarbonat, sulfat, hlorid, magnezijum, natrijum i kalijum samo su neki od njih. U organizam se unose hranom i pićem. Jedan od najboljih izvora pomenutih tvari je prirodna mineralna gazirana voda, koja organizmu pruža idealan balans unosa tečnosti i elektrolita tokom ljetnih mjeseci. Vrsta i količina minerala koje sadrži razlikuju se od izvora do izvora, a zavisno od toga tome razlikuje se i okus same vode.

Sarajevski kiseljak

Vijekovima unazad ljudi su prelazili stotine kilometara kako bi uživali u okusu i benefitima koje za zdravlje ima prirodna, mineralna gazirana voda. U to vrijeme ovo blago iz zemljine utrobe bilo je privilegija povlaštenih. Danas su boce osvježavajuće vode s mjehurićima dostupne svima. Možete ih pronaći u svakoj prodavnici, u bilo kojem kutku Planete.

Jednu od najboljih gaziranih prirodnih mineralnih voda na svijetu, Sarajevski kiseljak, ima Bosna i Hercegovina. To potvrđuje i nagrada Gold Quality Award, koju je Sarajevski kiseljak ove godine dobio od prestižnog nezavisnog međunarodnog instituta za kvalitetu Monde Selection.

Ova voda izvire iz dubine od 150 do 300 metara. U svom prirodnom toku kroz staro eruptivno stijenje obogaćuje se mineralima. Po svom sastavu Sarajevski kiseljak je natrijum-kalcijum-magnezijum-hidrogenkarbonatna–sulfatna mineralna voda, koja doprinosi ravnoteži elektrolita u ljudskom tijelu. Tako prirodna i kristalno čista, s prirodno izbalansiranim odnosom minerala, puni se najsavremenijim tehnologijama bez vanjskih uticaja. Idealno je osvježenje tokom ljetnih mjeseci i odličan saveznik u prijeko potrebnoj hidrataciji organizma. Bilo da krenete na posao, popodnevnu šetnju ili izlet, neka (barem) jedna boca bude uz vas.

Tekst i foto: PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *