Barilla basilico Penne Rigate u plavoj kutiji s umakom

by | 18 Maja, 2018

Sastojci za četiri osobe:

350 g Barilla Penne Rigate br. 73
400 g umaka Barilla Basilico
2 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja
10 cherry paradajz
svježi origano
svježi listovi bosiljka
sir pecorino nariban na tanke ploškice (ili parmezan)
so i crni biber

Priprema:

Nasijecite cherry paradajz na četvrtine i stavite ih u zdjelu te dodajte kašiku maslinovog ulja, prstohvat soli i origano. Pustite da se okusi prožmu.

Zakuhajte velik lonac vode; nakon što voda proključa dodajte so (otprilike 7 g po litru) i kuhajte Penne Rigate prema uputstvu na pakovanju.

Istovremeno u tavi zagrijte umak od paradajza i bosiljka te ostavite da krčka. Procijedite penne kad postanu “al dente” i pomiješajte ih s umakom Barilla od paradajza i bosiljka. Dodajte svjež paradajz.

Pojedine tanjire s tjesteninom ukrasite listićima sira pecorino, s malo svježe mljevenog crnog bibera, nekoliko kapi ekstradjevičanskog maslinovog ulja i svježim listićima bosiljka.

Više recepata pronađite ovdje:

Više info o Barilla asortimanu pročitajte OVDJE


Na sljedećim stranama otkrijte 5 dobrih razloga za ljubav prema tjestenini, kao i 5 dobrih razloga za odabir umaka Barilla!

5 DOBRIH RAZLOGA ZA LJUBAV PREMA TJESTENINI

01 TJESTENINA JE DOBRA ZA VAS I DOBRA ZA PLANETU

Tjestenina je održiva namirnica koja se nalazi na dnu Dvostruke prehrambene piramide.

02 TJESTENINA JE STUB MEDITERANSKE PREHRANE

Tjestenina je temelj mediteranske prehrane, koja se smatra jednom od najuravnoteženijih prehrana na svijetu.

03 TJESTENINA ĆE VAS ZASITITI

Ugljeni hidrati iz tjestenine duže osiguravaju postojanu energiju i osjećaj sitosti.

04 TJESTENINA NE DEBLJA

Ono od čega ćete dobiti prekomjernu težinu jeste višak kalorija.

05 TJESTENINA JE UKUSNA I SPAJA LJUDE

Tjestenina je jedno od najcjenjenijih, naraznovrsnijih i najukusnijih jela na svijetu.

5 DOBRIH RAZLOGA ZA ODABIR UMAKA BARILLA

01 ISTORIJA UMAKA BARILLA

Sve umake Barilla osmišljava KUHARSKA JEDINICA BARILLA sa sjedištem u Istraživačkoj i razvojnoj kuhinji u Parmi (Italija).

Kuhari tvrtke Barilla inspiraciju crpe iz italijanske kulinarske tradicije i izvrsnih sastojaka te dodaju KREATIVNOST i ORIGINALNU ZAVRŠNU NIJANSU, razmišljajući o savremenijim okusima i potrebama potrošača.

Nakon što je u kuhinji Barilla stvoren prototip, on se prosljeđuje timu stručnjaka za istraživanje i razvoj koji razrađuju recept za industrijsku proizvodnju.

Objedinjujemo integralne sastojke, pomno odabrane, kako bismo vam pružili originalne umake bogatog okusa inspirisane PRIPREMOM U KUHINJI, slične onima koji se pripremaju kod kuće prema najboljoj tradiciji. Naše visokorazvijene tehnologije osmišljene kako bi se proizvodi obradili na najblaži i najpažljiviji način omogućavaju održavanje njihove svježine i kvalitete.

02 BARILLA UMACI SU DOBRI ZA VAS I DOBRI ZA PLANET

Umaci od rajčice Barilla usklađeni su s PREHRAMBENIM SMJERNICAMA BARILLA.

Paradajz i umaci od paradajza važan su dio modela mediteranske prehrane.

Jedino biljno ulje koje se upotrebljava u njima jeste EKSTRADJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE i VISOKOOLEINSKO SUNCOKRETOVO ULJE. Sadržavaju malo zasićenih masnoća i garantuju stabilnost proizvoda.

Pakovanjem u staklenke zadržava se visok kvalitet tokom cijelog trajanja čuvanja umaka.

Staklenke i poklopci U POTPUNOSTI SE MOGU RECIKLIRATI.

Pogon za proizvodnju umaka u mjestu Rubbianu proizvodi 40 % manje CO2 i troši 70 % manje vode u poređenju s prethodnim proizvodnim pogonom. Pogon ima certifikat ISO 14001 (ekološki) i OHSAS 18001 (zdravlje i sigurnost). Dobio je nagradu NAJBOLJI U KLASI za 2012. godinu.

Tokom Procjene životnog ciklusa (Life Cycle Assessment, LCA) kompanija Barilla proučava ukupan ekološki uticaj svojih proizvoda od usjeva do distribucije i za neke od njih objavila je potvrđenu EKOLOŠKU DEKLARACIJU PROIZVODA (EPD®)

03 LANAC NABAVKE KOMPANIJE BARILLA

100 % PRADAJZ koje se upotrebljava u proizvodima Barilla UZGOJEN JE i OBRAĐEN U ITALIJI. Paradajz stiže iz održivih izvora i imaju certifikat dobre poljoprivredne prakse (Global Good Agricultural Practices, GAP).

Za pripremu umaka Pesto alla Genovese upotrebljavamo 100 % ITALIJANSKI SVJEŽI BOSILJAK koji se svakodnevno isporučuje direktno u naš pogon u Rubbianu. Upotrebljavamo bosiljak GENOVESE ECOTYPE koji je tipičan za tradicionalni recept za Pesto alla Genovese.

SUNCOKRETOVO ULJE ključno je za proizvodnju umaka. Nabavlja se lokalno, svježe rafinisano. Svi dobavljači uključeni su u projekt otkupa 100 % količina uz naprednu proizvodnju do 2020. godine.

GOVEDINA: Dolazi od stoke rođene u EU-u i uzgojene u Italiji. Lanac nabavke ima certifikat i osiguranu sljedivost (u skladu s propisima).

SVINJETINA: Upotrebljavamo samo komade plećke svinja okoćenih i uzgojenih u Italiji pod istim uslovima koji se primjenjuju na šunku iz Parme i San Danielea.

DOBROBIT ŽIVOTINJA: Primjenjuje se napredna praksa u pogledu nastambi, prihrane, higijene, prehrane, zdravlja, osiguranja vode, transporta i klanja goveda i svinja.

04 OBRADA UMAKA I PESTA

Inspirirsani pripremom u kuhinji i proizvedeni s jednakom PAŽNJOM kao kod kuće.

CIJELI KOMADI MESA mljeveni u pogonu.

U umaku Pesto alla Genovese sastojci se miješaju na sobnoj temperaturi kako bi se sačuvali svježina, aroma i okus.

Začinsko bilje u svim vrstama umaka uvijek se dodaje pri niskoj temperaturi kako bi se sačuvali aroma i okus.

Naša TEHNOLOGIJA TOPLINSKE OBRADE OMOGUĆUJE GARANCIJU STABILNOSTI PROIZVODA tokom čuvanja. Osim toga, toplinska obrada i tehnologije osmišljene su za smanjenje mehaničkog stresa sastojaka i očuvanje teksture, okusa i čvrstoće proizvoda.

05 KVALITET SASTOJAKA I GOTOVIH PROIZVODA

U našem pogonu za proizvodnju umaka upotrebljava se 80 različitih sirovina, a sve dolaze iz STROGO KONTROLISANIH LANACA NABAVKE.

Svi proizvođači provjereni su i potvrđeni prije početka bilo kakve nabavke. Dobavljači osiguravaju certifikate za sve isporuke, koje se provjeravaju i u pogonu.

BOSILJAK SE UVIJEK BERE RANO UJUTRO, u svitanje, kada su svježina i okus na optimalnom nivou, a zatim se šalje direktno u pogon, gdje se pere i odmah upotrebljava kako bi se osigurala njegova svježina. Većina isporuka stiže traje SAMO NEKOLIKO SATI.

POVRĆE SE ZAMRZAVA na vrhuncu sezone, kada su DOZRIJEVANJE I KVALITET SAVRŠENI te garantuju dosljedan kvalitet tokom cijele godine. Kupuju se u regijama koje su poznate po visokom kvalitetui (na primjer patlidžan u Italiji, a crvena paprika u Italiji i Španiji).

Pesto alla Genovese proizvodi se sa SIREVIMA (Grana Padano i Pecorino Romano) koji nose ITALIJANSKU PDO OZNAKU – protected designation of origin (zaštićena oznaka kvaliteta).

Prije pakovanja SVE SE STAKLENKE PODVRGAVAJU RENDGENSKOM PREGLEDU radi garancije nulte stope nedostataka.

Tekst i foto: Barilla PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.