Brzi hljeb sa sodom bikarbonom

by | 1 Aprila, 2020

Sastojci:

450 g glatkog brašna
1,5 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
400 ml jogurta ili mlaćenice

Priprema:

Pomiješati sve suhe sastojke pa polako dodavati jogurt ili mlaćenicu. Mijesiti kratko, tek toliko da se svi sastojci spoje i da nastane koliko toliko homogena smjesa.

Dobijeno tijesto prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje, oblikovati kuglu, po vrhu zasjeći oštrim nožem. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200C 35-40 minuta. Od iste ove smjese možete također napraviti dvije manje kugle, pa ćete dobiti dva mala okrugla hljepčića i u tom ih slučaju pecite nešto kraće, npr. 25 minuta.

Pečeni soda hljeb je nešto tvrđe i deblje korice od onih klasičnih sa kvascem.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.