Banana šnite

by | 27 Februara, 2013

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 4 kašike mljevenih oraha
  • 1 kašika kakaoa
  • 3 kašike brašna

Za fil:

  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od banane
  • 4 kašike gustina
  • 1 kašika ekstrakta banane
  • 150 g šećera
  • 250 g putera
  • 100 g čokolade

Za glazuru:

  • 70 g čokolade
  • 35 g putera

Priprema:

Kora:

1. Umutiti bjelanjke sa 25 g šećera u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati šam od bjelanjaka, brašno, mljevene orahe i kakao. Polako promiješati varjačom.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru poprečno presjeći napola.

Fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od banane i gustinom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati ekstrakt banane i omekšao puter te umutiti mikserom.
4. Dobijeni fil podijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu, a u drugi dio rendanu čokoladu.

Finalni postupak:

Prvu koru premazati filom od otopljene čokolade i prekriti korom. Potom nanijeti fil od rendane čokolade i poravnati. Preliti glazurom od čokolade.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.