Božanstvena poslastica: Krempita s jagodama

by | 4 Maja, 2016
Foto: Bakini slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za koru:
– 5 žumanaca
– 1 jaje
– 7 kašika šećera
– 5 kašika ulja
– 1 šolja (2 dl) mlijeka
– 8 kašika brašna
– 1 prašak za pecivo
Za fil:
– 200 g šećera
– 3 pudinga od jagode
– 7 dl vode
– 500 g jagoda
– 5 bjelanaca
– 6 kašika šećera

Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca i jaje sa šećerom. Dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i izmiksati da bi se dobila ujednačena smjesa.
2. Dobijenu masu izliti u nauljenu, brašnom posutu dublju pravougaonu tepsiju.
3. Peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok se kora ne odvoji od ivica tepsije. Ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. Isjeckati jagode na kockice pa sjediniti sa šećerom, sipati 5 dl vode i promiješati. Sačekati da proključa pa nastaviti sa kuhanjem još 15 minuta.
2. U manjoj posudi razmutiti puding od jagode sa preostalom vodom pa sipati u ključalu smjesu. Nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi neprekidno miješajući dok se ne zgusne.
4. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer muteći mikserom dok se ne dobije čvrst šam.
5. Dobijeni šam postepeno dodavati u vruću kremu od jagoda i lagano miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa.
Finalni postupak:
1. Vrućim filom preliti ohlađenu koru. Kolač ostaviti na hladnom da se stegne pa isjeći na kocke željene veličine.

IZVOR: BAKINI SLATKIŠI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.