Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Kada nastupe hladni dani, naš odabir, kada je voće u pitanju postaju agrumi, a jedan od omiljenih definitivno su nam mandarine. Posebno nas oduševljavaju kao dio omiljenih deserta, pa smo danas za vas pripremili recept za preukusan kremasti cheesecake sa mandarinama.
Sastojci za biskvit:
Sastojci za fil:
Priprema: Pripremite kalup za cheesecake, premažite ga sa malo maslaca i pospite sa malo brašna pa odložite na stranu, a rernu uključite na 180 stepeni i ostavite da se zagrije. Jaja i šećer mutite dok ne dobijete svijetlo žutu tečnost. Zatim u nju polako umiješajte brašno, ulijte smjesu u kalup i stavite u rernu. Biskvit pecite oko 15 do 20 minuta. Kada bude zlatno žute boje, znaćete da je gotov. Kada se biskvit ohladi izvadite ga iz kalupa i presjecite po sredini, tako da dobijete dvije kore. Kalup operite i prosušite krpom. Mandarine ogulite, 4 mandarine odvojite na kriške, a od 4 preostale iscijedite sok.
Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag. U drugoj posudi izmutite šećer i mascarpone sir. Smjesi dodajte sok od mandarine i još umutite. Zatim dodajte šlag i lagano izmiješajte da sve sjedinite. U kalup stavite jednu koru, premažite je filom od maskarponea i poredajte mandarine, a onda prekrijte gornjom korom. Kalup prekrijte folijom i stavite u frižider na nekoliko sati, da se kolač stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: @baketotheroots