Categories Desert

Čoko profiterole

Sastojci:

125 g margarina
5 dl vode
250 g brašna
4 jajeta
kašika šećera
kašičica soli
Krema:
200 g šećera
jaje
3 kašike gustina
4 dl mleka
1 dl vrhnja za kuhanje
rendana kora manjeg limuna
prstohvat muskatnog oraha
Preliv:
200 g čokolade za kuhanje
1 dl mlijeka

Priprema:

Umijesite tijesto od margarina, brašna, vode, soli i šećera, pa ga ostavite da se hladi. Kada bude mlako, dodajte jedno po jedno jaje, miješajte dok se ne dobije glatko tijesto. Pravite loptice veličine oraha i stavite ih u pleh. Pecite na 200 stepeni, oko pola sata. Ostavite ih da se ohlade.

Pomiješajte sve sastojke za fil u šerpi, dobro promiješajte i kuhajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Špricom punite odozdo profiterole kremom i svaku umočite u preliv koji ste napravili tako što ste čokoladu otopili sa mlijekom.

Izvor: novosti.rs Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *