Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Ukoliko još niste odabrali idealnu poslasticu po svom ukusu, donosimo vam recept za preukusnu čokoladnu tortu, sa narandžom. Kombinacija ova dva ukusa već na prvu pomisao asocira na zimu i praznike, pa je sada idealno vrijeme da svoje ukućane iznenadite malim čokoladnim iznenađenjem.
Sve što vam je potrebno je…
Za biskvit:
400g pirea od narandže
6 jaja
200g brašna
200g šećera
Kesica vanilin šećera
2 kašičice praška za pecivo
40g kakaa
Za fil:
250g tamne čokolade
250g šlaga
Priprema: Cijele narandže stavite u vodu i kuhajte ih oko sat i 15 minuta. Vodu promijenite nakon pola sata, kako biste uklonili gorčinu koju su pustile. Rernu zagrijte na 180 stepeni i pripremite okrugli kalup za tortu. Kalup postavite pek papirom, koji ćete uz ivicu kalupa premazati uljem i posuti brašnom. Kada skuhate narandže ostavite ih da se ohlade. U posudi mikserom izmutite jaja, šećer i brašno. Narandže prepolovite i izvadite sredinu od koje ćete štapnim mikserom napraviti pire. Pire od narandže dodajte smjesi jaja, brašna i šećera. Dobro sjedinite sve sastojke u glatku smjesu i prebacite je u kalup. Zapecite biskvit u rerni 40 minuta. Dok se biskvit peče, napravite čokoladni fil. Umutite šlag i dodajte mu na pari istopljenu čokoladu. Fil prelijte preko torte i ostavite je u frižideru oko 6 sati da se stegne. Tortu ukrasite kolutovima narandže.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: GettyImages